Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen vill se helt nya städer

Publicerad: 17 november 2016, 13:37

Bild 1/2  Johan Edstav (MP), statlig samordnare.

Foto: Stewen Quigley/Uppsala kommun

Regeringen vill underlätta utbyggnaden av helt nya städer runt om i Sverige. Ambitionen fanns med redan i 22-punktsprogrammet för ökat bostadsbyggande som regeringen presenterade i juni 2016. Nu har Johan Edstav utsetts till statlig samordnare för uppdraget som ska slutredovisas till Regeringskansliet den 30 juni 2017.


Regeringsuppdraget är tudelat. Den ena delen handlar det om att identifiera kommuner där det finns framtagna planer för en större mängd bostäder som av något skäl inte kan genomföras. Den andra delen i uppdraget är att identifiera områden som inte finns med i befintliga planer där det på längre sikt finns möjlighet att bygga helt nya städer.

– Det här är ett intressant och utmanande uppdrag, sa Johan Edstav, statlig samordnare, i samband med en presskonferens där bostadsminister Peter Eriksson (MP) presenterade regeringsuppdraget.

Johan Edstav är styrelseordförande i Regionförbundet Uppsala län och sitter i Mälardalsrådets styrelse. Han är också ledamot av regeringens Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft.

Utgångspunkten för regeringsuppdraget är att det kan finnas platser där det skulle kunna byggas fler bostäder eller helt nya städer om regeringen hjälpte till med exempelvis ny infrastruktur eller lämplig kompetens. Samordnarens uppgift är att identifiera dessa platser, bedöma på vilket sätt staten kan hjälpa till och beskriva vilka kostnader det skulle medföra för staten. I samband med att regeringsuppdraget slutredovisas den 30 juni 2017 ska utredaren presentera en eller flera lämpliga exploateringar som staten kan medverka till att få till stånd.

– Det finns redan i dag inspel från kommuner, i Mälardalen och Göteborg, där man efterfrågar infrastruktursatsningar för att kunna bygga, sa Johan Edstav på presskonferensen.

Han sa också att han kommer att ha kontinuerlig kontakt med Trafikverket kring vilka infrastruktursatsningar som behövs.

– Det här är inte tänkt att vara en del i Sverigeförhandlingen utan ska komplettera den, förtydligade Peter Eriksson.

Han hoppas att den här satsningen ska ge resultat fortare än Sverigeförhandlingen, som han ser som ett mer långsiktigt projekt.

Peter Eriksson sa också att de nya områdena som han hoppas ska byggas ska vara modeller för hållbara städer. Han ser framför sig helt nya samhällen med minst 10 000 bostäder, i storleksordningen som en mindre kommun.

– Vi ska undvika att bygga stora förorter, vi ska bygga samhällen, sa han på presskonferensen.

Enligt Peter Eriksson och Johan Edstav är skillnaden på en förort eller sovstad och ett samhälle att det i ett samhälle utöver bostäder finns både offentlig och kommersiell service samt arbetsplatser.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.