Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen vill skärpa lagen efter takrasen

Publicerad: 8 mars 2010, 17:26

Plan- och bygglagen skärps efter att 110 tak har rasat in i vinter. Byggherrarna pekas ut.


Efter vinterns många takras vill regeringen ha skärpningar i plan- och bygglagen, PBL. Det ska framgå tydligare vad byggherrens kontrollplan ska innehålla. Dessutom ska de sakkunniga som står för kontrollen ska certifieras.

– Det är inte acceptabelt att byggnader som man förutsätts kunna gå in i tryggt har haft tak som rasat in. Det har brustit i den kontroll som byggherrarna ansvarar för på bygget. Därför skärper vi bestämmelserna i PBL, sa miljöminister Andreas Carlgren på en pressträff den 8 mars.

Han hade tidigare samma dag mött representanter för Boverket, SMHI, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, Länsstyrelsen i Blekinge län samt Sveriges Kommuner och Landsting.

Regeringen kommer snart med slutförslag till förändringar i PBL. Dessutom får Boverket i uppdrag att tillsammans med andra myndigheter redovisa vad som ska göras med tanke på nästa vinter.

– De ska göra en snabbanalys för att se om de föreslagna förändringarna i PBL räcker, sa Andreas Carlgren.

Så många som 110 tak hade rasat under denna vinter fram till den 5 mars. Två personer har dött i dessa ras och vid åtminstone ett par tillfällen var det mycket nära att många skadades eller dog.

Inför den stundande snösmältningen ska Boverket och SP ta reda på om någon viss typ av takkonstruktion är särskilt riskabel.

Carl-Johan Johansson med ansvarsområde trä och bygg på SP sa att det är uteslutande stål- och träkonstruktioner som har rasat. Betongkonstruktionerna har hållit.

Av de tak som har rasat har 25 procent suttit på lantbruksbyggnader, 30 procent på industri- och lagerlokaler, 20 på idrottshallar och ridhus, 5 på procent affärslokaler och 20 procent på kategorin övrigt, inklusive tre skollokaler.

– Det handlar till övervägande del om slanka konstruktioner som ställer stora krav på utförandet på byggarbetsplatsen, sa Carl-Johan Johansson.

Enligt en europeisk studie som leddes av Lunds tekniska högskola orsakades 75 procent av alla takras utlösta av snömassor inte av snön i sig utan av att man hade räknat fel eller av felaktigt utförande.

– Snön avslöjar brister, till exempel slarv och okunskap. Det handlar också om dåligt underhåll, som korrosion i ståldetaljer och röta i trädetaljer.

Enligt Carl-Johan Johansson är det mycket svårt att avgöra om en byggnad är säker. I ett fall hade man kontrollerat snödjupet och allt hade sett bra ut, varpå taket rasade in.

– Det är oroväckande att det är så svårt att undersöka detta.

Man måste verkligen titta på detaljerna.
Förloppet när ett tak rasar är mycket snabbt.

– Man får ingen förvarning, det säger pang och så ligger konstruktionen där.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.