Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen vill slå samman Boverket och BKN

Publicerad: 8 september 2011, 13:56

Regeringen ger Boverket och Statens Bostadskreditnämnd, BKN, i uppdrag att utreda konsekvenserna av en eventuell sammanslagning av de två myndigheterna.


Det förslaget som kommer att finnas med i regeringens höstbudget.

Boverket och BKN bedriver enligt regeringen delvis överlappande verksamheter och regeringen bedömer också att analysfunktionen på bostadsområdet behöver förstärkas.

I uppdraget ingår att utreda vilka ekonomiska och personella konsekvenser en sammanslagning av BKN:s och Boverkets verksamheter skulle få och hur kompetens- och lokalbehoven ser ut. De ska också utreda hur analysfunktionen på bostadsområdet kan förstärkas inom ramen för befintliga resurser.

- För att komma åt problemen på bostadsmarknaden och se till att bostadsbyggandet ökar ser regeringen ett behov av att förstärka kunskapsunderlagen och analyserna på bostadsområdet. Myndigheterna Boverket och BKN besitter i dag mycket kompetens på området och står bakom många värdefulla analyser som regeringen har använt sig av i olika bostadspolitiska sammanhang. Mot bakgrund av myndigheternas olika inriktningar anser regeringen att det vore intressant att se om en eventuell sammanslagning av myndigheterna skulle kunna skapa en ännu bättre fungerande organisation. Men det är först efter att myndigheterna har utrett konsekvenserna av en sammanslagning som regeringen kommer att ta ställning till frågan, säger bostadsminister Stefan Attefall.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.