måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

"Regeringens förslag är klåfingrigt"

Publicerad: 14 december 2016, 09:58

Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, hävdar att ett slopande av bevisregeln kan försvaga konkurrensen i den svenska byggsektorn.

Foto: Mattias de Frumerie

Sveriges Byggindustrier är kritiska till regeringens förslag att ändra på utstationeringsreglerna och därmed riva upp lex Laval. Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, säger att förslaget är klåfingrigt och har fel fokus.

Ämnen i artikeln:

Sveriges ByggindustrierLex LavalPolitik

MdF

Mattias de Frumerie

mattias@byggindustrin.se


Som Byggindustrin skrev om i måndags är det tänkt att regeringens lagförslag ska träda i kraft den 1 juli 2017 och innebär att den så kallade bevisregeln tas bort. Bevisregeln innebär att arbetsgivare slipper bli utsatta för stridsåtgärder om de kan visa att de utstationerade arbetarna – arbetare från andra EU-länder som arbetar tillfälligt i Sverige – har villkor som motsvarar vad facken tänker kräva i ett EU-anpassat kollektivavtal. Regeln infördes 2010 som en följd av en EU-dom.

Läs mer: Lagförslag ska riva upp lex Laval.

Regeringens syfte är att stärka kollektivavtalen.

– Vi är kritiska till det här i likhet med ett stort antal av remissinstanserna. Det är olyckligt ur flera perspektiv, säger Mats Åkerlind.

Han hävdar bland annat att de nya reglerna, om de införs, genom det solidariska betalningsansvaret riskerar att göra att seriösa företag får stå för notan för ekonomiska oegentligheter som oseriösa underentreprenörer och företag gör sig skyldiga till, utan att ha ett direkt avtalsförhållande till företaget där upphandlingen kan kontrolleras.

– Dessutom kan anställda kräva lön av andra företag än sin arbetsgivare och ha rätt att få lönen utbetald inom bara någon vecka vilket gör det svårt att hinna utreda om det verkligen förhåller sig så, säger han.

Han tror också att borttagandet av den så kallade bevisregeln kan riskera att minska konkurrensen genom att utländska bolag avskräcks från att etablera sig på den svenska byggmarknaden.

– Det är ett väldigt klåfingrigt förslag. Den utstationerade arbetskraften, som det här förslaget riktar sig emot, utgör bara 1 procent av arbetskraften inom bygg, omkring 3 000 personer. Av dessa är i sin tur två tredjedelar anlitade av våra medlemsföretag. Det innebär att det bara är en tredjedels procent som berörs av förslaget. Det är ett problem att regeringen verkar tro att alla med utländsk bakgrund är utstationerade till Sverige och att de dessutom utgör ett hot mot kollektivavtalen, säger Mats Åkerlind.

Han tycker att regeringen istället borde lägga fokus på den grupp av företag som saknar kollektivavtal och som främst anlitas av privata fastighetsägare och företag som inte täcks av byggbranschens kollektivavtal.

– Regeringen bör stödja parternas arbete för kollektivavtal som är anpassade och attraktiva för både arbetsgivare och arbetstagare så att fler som står utanför idag väljer att ansluta sig, säger han.

Han tror att det skulle ha större betydelse.

– Den gruppen är så mycket större än de utstationerande företagens andel. Den delen utgör omkring 30 procent av arbetskraften. Det är där huvuddelen av problemen finns, även om även de flesta som saknar kollektivavtal är seriösa, säger Mats Åkerlind.

Relaterade artiklar

Lagförslag ska riva upp lex Laval

Förändring i Lex Laval har lämnats till lagrådet

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev