Politik
Regeringsbesked: Cementa får bryta kalk under 2022
Publicerad: 18 november 2021, 14:45
Cementa får tillstånd från regeringen att bryta kalk i Slite under 2022. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Regeringen ger Cementa tillstånd att fortsätta sin kalkbrytning i Slite till och med år 2022. Det meddelar miljö- och klimatminister Per Bolund och näringsminister Ibrahim Baylan på en pressträff på torsdagseftermiddagen.
Drygt två veckor efter att Cementas tillstånd för kalkbrytning i Slite gick ut har regeringen nu beslutat att godkänna bolagets nya tillstånd.
– Det här gör vi för att förhindra en akut kris och inte för att rädda en enskild aktör, säger miljö- och klimatminister Per Bolund.
LÄS ÄVEN: Entreprenörerna bär stor del av ökade byggkostnader
Cementas förhoppning var att få ett treårigt tillstånd, men regeringen har nu godkänt kalkbrytning i Slite till och med 2022.
– Det har hela tiden handlat om samma mängd kalksten, det som var kvar i det tidigare tillståndet, säger näringsminister Ibrahim Baylan.
Efter att den tillfälliga ”Cementa-lagen” klubbades igenom i riksdagen den 30:e september uppgav flera miljöorganisationer att de skulle överklaga ett nytt tillstånd.
LÄS MER: Miljöorganisation redo att överklaga Cementas nya tillståndsansökan
– Jag kan konstatera att samtliga åtta partier har ställt sig bakom den tillfälla lagändring som möjliggjorde det nya tillståndet. Men själva domstolsarbetet kommer regeringen inte att lägga sig i, kommenterar Ibrahim Baylan.
Regeringens tillstånd är villkorat med att Cementa ska täta täktväggarna för att minska inläckaget av grundvatten.
– Regeringen konstaterar att verksamheten innebär en omfattande omledning av grundvatten i ett område med känsliga grundvattenresurser, vilket onekligen leder till en påverkan. Tillståndet innebär att den nuvarande grundvattensituationen i allt väsentligt kommer att kvarstå, säger Per Bolund.
För en månad sedan gav regeringen ett flertal myndigheter uppdraget att undersöka förutsättningarna för import av cement för att göra försörjningen mindre sårbar.
LÄS MER: Regeringen vill ha alternativ till Slite – undersöker cementimport
Cementa: ”Mycket kort tid”
Cementa välkomnar det nya beskedet, men konstaterar samtidigt att ett tillstånd på tre år, som bolaget ansökte om, hade varit att föredra.
– Ett år är en mycket kort tid för att få ett nytt tillstånd på plats. Vi förutsätter nu att de myndigheter som är inblandade i kommande tillståndsprövning agerar skyndsamt och konstruktivt, säger Karin Comstedt Webb, chef för hållbarhet och samhällskontakter inom Cementa och HeidelbergCement norra Europa, i ett pressmeddelande.
Processen för ett kortare tillstånd på 3–4 år har inletts, och samrådsperioden då synpunkter inhämtas inför upprättandet av ansökan pågår fram till den 5 december 2021.
Även Byggföretagen hade velat se en längre tillståndsperiod och varnar för fortsatta bekymmer.
– Man ska ha klart för sig att även med det här beslutet på plats råder stor osäkerhet om tillgången till cement för bygg- och anläggningsbranschen och övrig industri framöver. Flera miljöorganisationer har dessutom sagt att de kommer att överklaga regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen. Skulle domstolen välja att ta upp målet och dessutom inhibera regeringens beslut kan vi snabbt vara tillbaka på ruta ett. Då har vi snart ett akut byggstopp, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen i ett pressmeddelande.
Branschorganisationen Svensk Betong gör ett snarlikt uttalande.
– Flera miljöorganisationer har sagt att de kommer att överklaga regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen. Skulle domstolen välja att ta upp målet och dessutom inhibera regeringens beslut kan vi snabbt vara tillbaka i en akut situation med risk för byggstopp, säger Malin Löfsjögård, vd för Svensk Betong.