Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Reglerna för andrahandsuthyrning ändras igen

Publicerad: 27 februari 2014, 09:08

Regeringen har lämnat en proposition som ska göra det enklare att hyra ut bostadsrätter i andra hand. Målet är att de nya reglerna ska träda i kraft den 1 juli.


Propositionen föreslår bland annat att det inte ska krävas lika starka skäl från bostadsrättshavaren för att få hyra ut lägenheten i andra hand. Det ska också bli möjligt för bostadsrättsföreningar att ta ut en särskild avgift av en bostadsrättshavare som hyr ut sin lägenhet.

Förslagen är resultatet av en överenskommelse mellan regeringen och bostadsrättsorganisationerna HSB, Riksbyggen och Bostadsrätterna.

Regeringens syfte är att minska bostadsbristen genom ett bättre användande av de bostäder som redan finns.

– Vi kommer inte att kunna bygga bort tjugo års underproduktion av bostäder över en natt, och därför behöver vi utnyttja de bostäder vi redan har på ett bättre sätt, både för att underlätta för unga och för att inte bostadsbristen ska bli en bromskloss för tillväxt, säger bostadsminister Stefan Attefall (KD) i ett pressmeddelande.

Redan 2013 ändrades regelverket för att förenkla andrahandsuthyrning, bland annat blev det då möjligt för den som hyr ut att ta ut en hyra som motsvarar kostnaderna för bostaden.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.