Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Reglerna för buller skärps

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Från och med den 1 mars gäller de allmänna råden för trafikbuller som Boverket utarbetat. Reglerna har mötts av protester, trots att de inte innebär något väsentligt nytt.


I 1997 års infrastrukturproposition antogs de riktvärden för trafikbuller som gäller för nyproduktion av bostäder. Samtidigt fick Boverket i uppdrag att utarbeta allmänna råd om tillämpning av riktvärdena. Dessa allmänna råd är nu klara och börjar gälla 1 mars.

- De ska ses som en handledning som kan användas när man befinner sig i gråzonen mellan de halvbra lösningarna. Det handlar inte om förbud utan om råd om praktisk tillämpning och hur man kan hitta lokala lösningar, säger Mårten Dunér, chef på Boverkets planenhet.

De allmänna råden innefattar bland annat hur den framtida ljudmiljön bör analyseras redan i planeringsskedet, att beslutsunderlaget ska visa på att det finns ett stort behov av att bygga bostäder trots att platsen är utsatt och hur man kan bygga med tyst sida. De är inte juridiskt bindande, men i och med att de får status som "allmänna råd" kommer de få större tyngd som praxis i domstolar.

- De allmänna råden kommer att ge stöd om hur lagstiftningen kan tillämpas. De kommer att ha en styrande verkan som bland annat länsstyrelser och domstolar kommer att titta på, säger Lars Svensson, jurist på Boverket.

De allmänna råden har fått mest kritik av Stockholms stad som utarbetat en egen och mer generös bullerpolicy för att kunna bygga i hårt trafikerade miljöer. Planchefen Peter Jacobsson i Stockholm har i en tidigare intervju i Byggindustrin bedömt att en tredjedel av all nyproduktion i Stockholm inte skulle kunna genomföras om man tvingades följa de allmänna råden om trafikbuller.

Läs även:
http://www.byggindustrin.com/viewarticle.asp?ArticleId=8068

Läs även:
http://www.byggindustrin.com/viewarticle.asp?ArticleId=8069

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.