måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Riksdagen röstade fram Löfven

Publicerad: 18 januari 2019, 09:18

Stefan Löfven släpptes fram av riksdagen som Sveriges statsminister

Under fredagen röstade riksdagen om Stefan Löfven som statsministerkandidat. Löfven fick färre än 175 röster emot sig, vilket innebär att han tolereras av riksdagen.

Ämnen i artikeln:

byggpolitikPolitik

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


När omröstningen hölls i riksdagen under förmiddagen röstade 115 ledamöter "ja". 153 röstade "nej", medan 77 ledamöter röstade gult och alltså avstod. 4 ledamöter var frånvarande. Då färre än hälften av ledamöterna röstade nej godkändes förslaget.

På måndag ska Stefan Löfven presentera sin regering.

I förra veckan stod det klart att L och C skulle stötta Stefan Löfven som regeringsbildare då de fyra partierna S, MP, C och L har enats om ett 73-punktsprogram som ska vara styrande för politiken. Nyligen stod det också klart att Vänsterpartiet skulle släppa igenom Stefan Löfven som statsminister.

Några punkter i uppgörelsen mellan S, MP, L och C som rör bygg- och bostadspolitiken:

■ Fri hyressättning vid nyproduktion ska införas. Här ska hyran under en inledande period sättas enligt en tariff grundad på jämförbara nybyggda objekt.
■ Förändrat förhandlingssystem för befintliga hyresrätter och att räntan på uppskovsbelopp på tidigare vinster på bostadsförsäljningar tas bort.
■ Regelförenklingar i syfte att korta planprocesserna och därmed göra byggandet billigare och snabbare. Här finns även skrivningar om att öka möjligheterna till privat initiativrätt och en översyn om reglerna för riksintressen.
■ Investeringsstöden till bostäder, som avskaffats i Moderaternas budget, ska återinföras med koncentreras och effektiviseras mot hyresrätter i hela landet.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev