Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Riksdagens finansutskott säger ja till amorteringskrav

Publicerad: 18 mars 2016, 10:57

Finansutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag om amorteringskrav på nya bolån. Enligt planerna börjar de nya reglerna användas den 1 juni 2016.


Den här veckan ska riksdagen fatta beslut om att ändra lagen så att regeringen eller en myndighet kan besluta om krav på amorteringar. Regeringens föreslag om en ny bestämmelse om amorteringskrav i lagen om bank- och finansieringsrörelse godkändes i torsdags av riksdagens finansutskott, som föreslår riksdagen att säga ja till förslaget. Den nya lagen föreslås träda i kraft i maj.

Enligt förslaget ska Amorteringskravet bara att gälla nya bolån, det gäller inte retroaktivt. Syftet med förslaget är att minska risken för negativa effekter på den svenska ekonomin om bostadspriserna skulle sjunka eller räntorna öka.

Den som tar lån för att köpa en nyproducerad bostad kommer att kunna slippa amorteringskravet under fem år. Man ska också kunna få undantag från amorteringskravet om man drabbas av till exempel arbetslöshet, sjukdom, skilsmässa eller att en närstående dör.

Amorteringskrav på nya bostadslån skulle egentligen ha införts redan förra sommaren men stoppades av juridiska skäl. Flera remissinstanser är fortsatt kritiska till förslaget.

Lagändringen börjar gälla den 1 maj 2016 och enligt planerna ska de nya föreskrifterna börja användas den 1 juni.

Om förslaget:

■ Nya bolån ska amorteras med 2 procent per år ner till 70 procent av bostadens värde och vidare med 1 procent per år ner till 50 procent av bostadens värde.
■ Undantag från amorteringskravet kan medges om man drabbas av till exempel arbetslöshet, sjukdom, skilsmässa eller att en närstående dör.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.