Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

”Riksintressen inget stort hinder för bostadsbyggande”

Publicerad: 14 augusti 2014, 15:06

Utredningen ska ge klarhet i om riksintressen är ett hinder för bostadsbyggande. Foto: Elin Bennewitz

Foto: Elin Bennewitz

Riksintressen har tidigare pekats ut som ett hinder för bostadsbyggande. Nu har riksintresseutredningen lämnat ett första delbetänkande till regeringen som nyanserar bilden.


I december 2013 kom Riksrevisionen med en rapport som konstaterade att hanteringen av riksintressen försvårar för kommunerna att planera nya bostäder. Rapporten konstaterade bland annat att Länsstyrelsernas bedömningar av vad som skadar riksintressena ofta är oförutsägbara. Det gör att kommuner och exploatörer inte vågar chansa på att starta en planprocess.

Men nu konstaterar regeringens utredare att det finns andra hinder för bostadsbyggande som är av betydligt större betydelse än de som beror på riksintressen. Och att de problem som ändå upplevs beror på otydligheter i systemet som orsakar problem i tillämpningen.

Regeringens utredare Elisabet Falemo vill inte göra några ändringar av systemet innan slutbetänkandet kommer den 1 december 2015.

– Det är bättre att utforma förslag för att underlätta bostadsbyggande i samband med den översyn som fortsätter fram till december 2015, säger hon.

I slutbetänkandet ska utredningen föreslå förbättringar av hur riksintressen hanteras så att det blir ett enkelt system med en enhetlig tillämpning.

Vad är riksintressen?

Riksintressen är områden som staten pekat ut som särskilt betydelsefulla och skyddsvärda. Motivet till att utse ett område till riksintresse kan vara att man ska bygga vägar, tillvarata mineralresurser eller bygga vindkraft. Även naturvård, kulturmiljövård och friluftsliv kan vara motiv för att utse ett riksintresse.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.