Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Riksrevisionen kritiserar statens hantering av riksintressen

Publicerad: 12 december 2013, 14:31

Statens hantering av riksintressen försvårar för kommunerna att planera nya bostäder. Kommunerna har inte fått tillräckligt stöd från länsstyrelserna som i sin tur inte har fått stöd från Boverket. Det visar Riksrevisionens granskning.


Enligt Riksrevisionen är Statens hantering av riksintressen en bidragande orsak till bostadsbristen i landets kommuner. Granskningen visar att hanteringen i över 60 procent av kommunerna med bostadsbris hindrat bostadsbyggandet minst en gång de senaste tre åren.

Systemet med Riksintressen är tänkt att skydda värdefulla områden från skador eller annan negativ påverkan i samband med till exempel bostadsbyggande. Riksrevisionen menar att systemet brister, dels för att länsstyrelsernas bedömningar av vad som kan klassas som påtaglig skada är oförutsägbara och dels för att underlagen som beskriver riksintressena ofta är gamla och inaktuella. Konsekvensen blir att kommuner och exploatörer inte vågar starta planprocesser i anslutning till riksintressen.

– Med tanke på bostadsbristen på många håll i landet är det viktigt att staten inte onödigt försvårar för kommunerna att planera bostäder. Här har vi ett exempel på att ingen av de statliga aktörerna har tagit sitt ansvar. Konsekvensen blir att planprocessen förlängs, försvåras och fördyras och att det byggs färre bostäder, säger riksrevisor Jan Landahl.

Regeringen utlovade en översyn av systemet redan hösten 2012, men direktiven har fortfarande inte kommit.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.