Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Ris och ros till regeringens satsning

Publicerad: 21 september 2015, 11:46

Bild 1/3  Åse Togerö, utvecklingschef för Hållbar affärsutveckling på Skanska. Foto: Skanska

Regeringen ökar investeringsstödet för solceller från 50 till 390 miljoner kronor per år. Samtidigt avsätter regeringen pengar till smarta elnät och lagring av el. Samhällsbyggnadssektorn ger satsningen både ris och ros.

Ämnen i artikeln:

regeringenPolitiksolpanelersolenergiklimatpåverkan

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Totalt satsar regeringen 1,4 miljarder kronor på solceller fram till 2019. Nästa år höjs investeringsstödet till 225 miljoner kronor och under 2017–2019 höjs det till 390 miljoner kronor per år. För närvarande ligger investeringsstödet på 50 miljoner kronor men efterfrågan har varit stor och därför är det i dag kö. Både företag, organisationer och privatpersoner kan söka investeringsstöd för solceller.

"Orimligt förslag"

Yogesh Kumar, miljöchef på Fastighetsägarna, säger att han är positiv till att regeringen ökar stödet för att möta efterfrågan. Samtidigt är han rädd att ökningen inte kommer Fastighetsägarnas medlemmar till godo i någon större utsträckning på grund av begränsningar som sätts av andra regler. Regeringens förslag att den el som produceras och används i fastigheten ska beläggas med energiskatt om effekten är högre än 255 kilowatt anser han är orimligt.

– Jag skulle vilja veta mer om den effektbegränsning för skatteavdragen som aviserades i våras. Om det blir så att man inte får göra avdrag om man har en större yta med solceller utesluter det våra stora fastighetsägare som har stora takytor. Om den införs blir det som att regeringen ger med ena handen och tar med den andra, säger Yogesh Kumar.

Åse Togerö, utvecklingschef Hållbar affärsutveckling, Skanska, är också i grunden positiv till det ökade stödet.

– Vi är självklart positiva till ökningen och förlängningen av stödet. Vi vill utveckla gröna fastigheter tillsammans med våra kunder och det ökade stödet kommer att skapa en större säkerhet för den som vill investera i solceller. Nu kanske fler vågar ta det steget. Tidigare har man inte vetat om man skulle få stöd eftersom det varit så lång kö, säger hon.

"Kan ge en push"

Samtidigt ser hon precis som Yogesh Kumar problem med de svenska skatte- och momsreglerna. Dels är de krångliga tycker hon, och dels riskerar de att missgynna stora aktörer som har flera fastigheter där de sammanlagt skulle kunna bidra med riktigt stora ytor för solceller.

– Vi hade ännu hellre sett en förenkling av reglerna. Men det är klart att det är positivt med en större pott pengar. Det kommer att ge en push i rätt riktning, säger Åse Togerö.

Även Yogesh Kumar tror att regeringens satsning kan leda branschen i rätt riktning.

– Jag noterar att regeringen också satsar på lagring av el. Det är positivt, det kan leda till utveckling av ny teknik, säger han.

Regeringens förslag

Totalt investerar regeringen 4,5 miljarder kronor för klimatet i budgeten för 2016. I den summan ingår 2,3 miljarder kronor från regeringens jobb- och byggpaket som presenterades i slutet av augusti.

De delar av regerings klimatsatsningar som fokuserar på förnybar energi är:

■ 225 miljoner kronor till investeringsstödet för solceller nästa år och 390 miljoner kronor per år 2017–2019.
■ 25 miljoner kronor i stöd för lagring av egenproducerad el nästa år och 50 miljoner kronor per år under 2017–2019.
■ Ett nationellt forum för smarta elnät får tio miljoner kronor per år 2016–2019.

Övriga delar av satsningen är bland annat stöd för elbussar och en förstärkning av supermiljöbilspremien. Här kan du läsa om alla delar i regeringens klimatsatsning.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev