Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Risk för lång väntan vid offentliga uppdrag

Publicerad: 27 juni 2013, 10:48

En stor andel, hela 7 procent, av alla annonserade upphandlingar blir överprövade i domstol. Långa handläggningstider drabbar både leverantörer och de myndigheter och kommuner som upphandlar. Det framgår av en ny rapport från Konkurrensverket.


– Bäst är att göra upphandlingar enligt reglerna och på ett sådant sätt att det inte leder till överprövning. Men en upphandling kan bli överprövad i domstol, och det måste alla upphandlare ta med vid planeringen, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom i ett pressmeddelande.

Hälften av överprövningsärendena i förvaltningsrätterna avgörs inom sju veckor (1,7 månader). Men det är stora skillnader i handläggningstid, inte bara mellan olika domstolar utan även mellan mål som avgörs av samma domstol.

Alla offentliga upphandlingar kan överprövas i förvaltningsdomstol om en leverantör anser att myndigheten har gjort något fel under upphandlingen. Omkring 7 procent av alla annonserade upphandlingar blir överprövade.

Handläggningstider längre än sex månader förekom i tio av de tolv förvaltningsrätterna under förra året. Som längst hade ett ärende en handläggningstid på närmare 22 månader.

Av de upphandlingar som överprövades fick den klagande leverantören rätt i 29 procent av fallen. Den sektor där överprövningar är vanligast är upphandling av transporter.

Ärenden som avgjorts i förvaltningsrätt och som fått prövningstillstånd i kammarrätt hade en total handläggningstid på 6,5 månader i genomsnitt under 2012, räknat från att ärendet inkom till förvaltningsrätt till att högsta förvaltningsdomstolen slutligt avgjort ärendet. De ärenden som överklagades till Högsta förvaltningsdomstolen och beviljades prövningstillstånd hade en handläggningstid på 13,1 månader i genomsnitt.

Konkurrensverket har tidigare rekommenderat att myndigheter ska räkna in tiden för prövning i två instanser när de planerar sina upphandlingar.

– De nya uppgifterna om kostnader och långa handläggningstider gör att vi nu kommer att utreda om det är lämpligt att låta denna generella rekommendation kvarstå, säger Dan Sjöblom.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.