Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Rödgröna presenterar ny bostadspolitik

Publicerad: 2 februari 2010, 12:28

40 000 nya bostäder om året och statligt investeringsstöd för miljövänliga hyresrätter. Så lyder några av förslagen i s, v och mp:s gemensamma bostadspolitik.


Bostadsbristen ska byggas bort. Målet i de rödgrönas överenskommelse om bostadspolitiken är att nyproduktionen av hyresrätter ska mer än fördubblas under nästa mandatperiod.

Ett särskilt statligt investeringsstöd ska införas för byggandet av miljövänliga hyresrätter. För att få stödet ska fastigheterna klara energiförbrukningskrav på mellan högst 70 kWh och 90 kWh per kvadratmeter, beroende på var i landet de byggs. År 2016 vill de rödgröna se att 40 000 nya bostäder byggs varje år, de flesta hyresrätter.

I bostadspolitiken ingår även införandet av ett bredare rot-program där avdrag ska kunna kompletteras med klimatbonus för de som genomför energieffektiviseringar. Energianvändningen i våra bostäder ska minska med minst 30 procent fram till 2020, energieffektiviseringspotentialen bedöms som ännu större i storstäderna och i miljonprogrammet.

De rödgröna vill även införa obligatorisk individuell mätning av varmvatten och el i alla nybyggda flerfamiljshus från och med 2014. Plan och bygglagen bör införa krav på klimat- och energisnål bebyggelseplanering.

Läs hela förslaget:
www.rodgron.se/nyheter/en-rodgron-bostadspolitik/

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News