Politik
Röster om nya bostadsministern
Publicerad: 30 november 2021, 12:30
Tanja Rasmusson, Byggföretagen, Anders Nordstrand, Sabo, och Johanna Ode Riksbyggen.
Socialdemokraten Johan Danielsson utsågs på tisdagen till Sveriges nya bostadsminister. I branschen möter utnämningen blandade reaktioner.
Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på Byggföretagen. Foto: Byggföretagen
Tanja Rasmusson, är näringspolitisk chef på Byggföretagen.
– En snabb reflexion från min sida är ju att många skiften på ministerposten hindrar det mer långsiktiga arbetet med den viktiga bostadsfrågan, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på Byggföretagen.
Å andra sidan har bostadsministern historiskt inte haft så stora möjligheter att reformera bostadsmarknaden, menar hon, eftersom budget- och lagstiftningsarbetet ligger hos andra ministrar, på till exempel på finans- och justitiedepartementen.
– Under de senaste åren har ju också det så kallade januariavtalet hindrat nödvändiga reformer som antingen legat utanför avtalet eller som saknat politiskt stöd i regeringsunderlaget, säger Tanja Rasmusson.
Johan Danielsson har chansen till en nystart, och jag hoppas att hans fackliga bakgrund, tillsammans med Karl Petter Thorvaldsson som näringsminister, gör att bostadsfrågan kan breddas och kopplas till den större industripolitiken. En omstart för alla vore välkommet!
Hon anser att den viktigare frågan är hur bostadsministern förmår koppla sin portfölj till det bredare samhällsbyggnadsperspektivet, som till exempel människors förmåga att efterfråga bostad och byggbranschens långsiktiga försörjning av bland annat byggmaterial och elektricitet.
– Johan Danielsson har chansen till en nystart, och jag hoppas att hans fackliga bakgrund, tillsammans med Karl Petter Thorvaldsson som näringsminister, gör att bostadsfrågan kan breddas och kopplas till den större industripolitiken. En omstart för alla vore välkommet!, säger Tanja Rasmusson.
Martin Lindvall är samhällspolitisk chef på branschorganisationen Fastighetsägarna. Foto: Fastighetsägarna
Martin Lindvall är samhällspolitisk chef på branschorganisationen Fastighetsägarna.
Vilken var din spontana reaktion utnämnandet av Johan Danielsson som ny bostadsminister?
– Här får jag nog medge att jag inte följt Danielssons karriär närmare, så han har alla möjligheter att göra ett gott intryck. Flera aktuella utmaningar erbjuder rikligt med tillfällen att göra det, säger Martin Lindvall till Fastighetsnytt.
Läs även:
Hur ser du på att frågorna fortsatt kommer att ligga på Arbetsmarknadsdepartementet?
– Jag har hunnit jobba med flera bostadsministrar och de har haft sina skrivbord på olika departement. Min erfarenhet är att det inte varit avgörande för hur bostadspolitiken utvecklats. Det gängse önskescenariot, en bostadsminister på finansdepartementet eller ett särskilt samhällsbyggnadsdepartement, tycker jag är underordnat en regerings förmåga att bedriva en sammanhållen bostadspolitik och vilja att genomföra nödvändiga reformer.
Vad är då rimligt att tro att den nya regeringen kan hinna med vad gäller bostadsfrågorna fram till valet? Vad hoppas du på?
– Det finns kanske inte utrymme för att dra upp några nya avgörande linjer, men det finns redan i närtid ärenden som behöver hanteras. Det remitterade förslaget om effektivare hyresförhandlingar ska omsättas i en proposition under våren och ungefär samtidigt kommer regeringen att ta emot betänkandet från utredningen om en socialt hållbar bostadsförsörjning. Jag hoppas att de skyndsamt kan hantera en del av de förslag som utredningen presenterar och att regeringen även tar initiativ till ytterligare åtgärder som behöver utredas. Den sociala bostadspolitiken är ett eftersatt område, där just bostadsministern har möjligheter att agera pådrivande.
Läs även: Budgetvotering klar – investeringsstöd slopas i borgerlig budget
Anders Nordstrand, vd på Sveriges Allmännytta. Foto: Sveriges Allmännytta
Anders Nordstrand, vd på Sveriges Allmännytta, säger att han ser fram emot ett gott samarbete med den nya ministern.
– Det finns flera frågor inom bostadspolitiken som är angelägna att lösa. Det behövs balanserade ekonomiska villkor mellan det ägda och hyrda boendet, ett ökat bostadsbyggande och regeringen behöver hitta vägar framåt i den sociala bostadspolitiken. Inte minst då utredningen om en socialt hållbar bostadsförsörjning lämnar sitt betänkande i mars. Vi vill också att regeringen tillsätter en utredning om att allmännyttan inte längre ska tvingas upphandla enligt LOU. Det skulle bidra till att det byggs fler nya bostäder som fler har råd att hyra, säger Anders Nordstrand.
Johanna Ode, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare på Riksbyggen. Foto: Kristian Pohl
Under presskonferensen efter regeringsförklaringen betonade Johan Danielsson vikten av ordning och reda på arbetsmarknaden och bibehållande av en hög byggtakt, något som föll väl ut hos bostadsutveckaren Riksbyggen.
– Ordning och reda och en hög byggtakt är hjärtefrågor för oss på Riksbyggen där vi vill vara med och bidra, säger Johanna Ode, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare på Riksbyggen.
Maria Nordlander/Nomi Melin Lundgren