Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Rotavdraget kan försvinna

Publicerad: 26 mars 2010, 16:59

Rot-avdraget har blivit en smash-hit. Hittills har Skatteverket pumpat ut 7,6 miljarder kronor i rot- och rut-avdrag enligt den nya fakturamodellen.

Ämnen i artikeln:

Politik

– Jag har sällan sett ett liknande genomslag. Folk har ringt konstant med olika typer av frågor, säger Pia Blank Thörnroos på Skatteverket.

Enligt Hans Tilly, ordförande på Byggnads har Rot-avdraget definitivt räddat sysselsättningen:
– Hösten 2008 räknade jag med en öppen arbetslöshet på upp till 30 procent. Men så blev det inte. Rot-avdraget har dessutom bidragit till att rädda många småföretag.

Under rubriken ”Utvecklas eller avvecklas – vad händer med rot-avdraget om de rödgröna vinner valet” arrangerade Bygg- och järnhandlarna och tidningen Byggaren en politisk debatt under Nordbyggmässan.

Den politiska spelplanen i rot- och rut-frågan är tämligen klar.

Regeringen ser rot- och rut-paketen som permanenta och syftet är dels att bidra till att svarta jobb blir vita, dels att sänka skattekilen för hushåll som köper tjänster. Den nuvarande konjunkturella stimulanseffekten ser regeringen mer som grädde på moset.

– Det är viktigt att vara tydlig, säger Lennart Hedqvist (m). Det här är ett hushållsavdrag som syftar till en enda sak och det är att få bort svartjobben.

Den rödgröna alliansen tänker behålla avdragen om man vinner valet men under en begränsad period. Under tiden ska rot-avdraget ska utvidgas till att exempelvis även omfatta flerbostadshus som totalrenoveras. Avdraget skulle då få ett tak på 100 000 kronor per lägenhet. Och oppositionen vill också ha en klimatbonus på 10 procent förutsatt att renoveringen genererar minst en 30-procentig energireducering.

– Det är fel att införa ett system där man subventionerar en hel bransch för att får bort svartjobben, säger Hans Johansson (s). Vi vill hellre använda de här pengarna till att bygga bostäder. Vi har även ett stort underhållsbehov i miljonprogramområdena.

Enligt det rödgröna paketet ska rot- och rutavdraget fungera som en konjunkturåtgärd som inom några år ska avvecklas.

Kritiken mot systemet är främst kostnaderna nästan fördubblats och i dagsläget ligger långt över regeringens budget för paketet.

– Det är inte bara kostnader det finns även pengar som kommer in tack vare det här i form av skatteintäkter och de måste räknas in, säger Lennart Hedqvist (m).

Han får medhåll av Björn Wellhagen på Byggindustrin som säger att marknaden för deras medlemsföretag nu ökat:
– Tidigare när våra företag fick förfrågan från privatkunder var ofta bakgrunden att de ville ta reda på skillnaden mellan svarta och vita priser, säger han. Så är det inte längre.

Björn Wellhagen är tveksam till förslaget till att utöka avdragen till att även gälla renoveringar av flerbostadshus.
– Det här är ett bra sätt att få stopp på svartjobben inget annat, säger han.

Bostadsbyggande och underhållsbehovet i miljonprogrammet tillhör andra sektorer och kräver andra insatser. Att använda de här pengarna till det är som att försöka smärtlindra ett benbrott med ett par aspirin.

Karin Rutström - karin.rutstrom@telia.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev