Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Rusning efter bidrag till solceller

Publicerad: 20 augusti 2009, 08:26

Det blev rusning efter regeringens nya stöd till installation av solceller. Ansökningar om totalt 135 miljoner kronor kommit in till landets länsstyrelser. Men bara 50 miljoner kronor finns att fördela i år.


Stödet till installation av solceller på byggnader infördes 1 juli 2009. Redan första veckan fick länsstyrelserna in 100 ansökningar. En dryg månad senare har antalet ansökningar ökat till totalt 230.

– Det känns jättekul att intresset var så stort, säger Linus Palmblad, handläggare på Energimyndigheten, som fördelar stödpengarna till länsstyrelserna.

Stödet riktar sig till solceller som integreras i den bebyggda miljön och som är anslutna till elnätet. Det är många privatpersoner och bostadsrättsföreningar som sökt pengar. Men det är ett 50-tal ansökningar från kommuner står för de stora beloppen.

Sammantaget motsvarar de 230 ansökningarna totalt 135 miljoner kronor i stöd. Eftersom bidraget ges för maximalt 60 procent av installationskostnaden skulle ansökningarna kunna leda till investeringar i förnybar energiproduktion för mer än 380 miljoner kronor.

Men de 50 miljoner kronor som finns att fördela under 2009 täcker inte alla ansökningar. Under 2010 och 2011 fördelas ytterligare 50 – 60 miljoner kronor per år. De som får avslag i år behöver inte lämna in en ny ansökan år 2010.

– Ansökningarna ligger kvar hos länsstyrelsen, om man fortfarande är intresserad av att få bidrag när det kommer nya pengar att fördela, säger Linus Palmblad.

Men det är fortfarande möjligt att söka och få pengar i år, eftersom länsstyrelserna delar ut stödet regionalt. Och hur mycket pengar som varje länsstyrelse får avgörs av Energimyndigheten 31 augusti, enligt Linus Palmblad.

– Det är vanligt att man fördelar pengarna efter folkmängden i de olika länen. Men vi vill ju premiera län med många ansökningar, säger han.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.