torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

S i Malmö lovar krafttag mot arbetslivskriminalitet

Publicerad: 25 augusti 2022, 03:32

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, vill skapa en kommunal insatsgrupp mot arbetslivskriminalitet. Foto: Hanna Ortman / Mattias de Frumerie

Socialdemokraterna i Malmö går till val med ett löfte om hårdare tag mot arbetslivskriminalitetet. De lovar nu att skapa en tipstelefon och en kommunal insatsgrupp för att motverka arbetslivskriminalitet.

Ämnen i artikeln:

Val 2022SocialdemokraternabyggpolitikPolitikkriminalitetsvartjobbmutbrottArbetsmiljöbrottMalmö

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


De senaste åren har Malmö stad jobbat med att ställa krav på kollektivavtalsenliga villkor i samband med att de upphandlar tjänster och varor, samt gjort stickprovskontroller på arbetsplatser för att upptäcka oegentligheter. Men det räcker inte, enligt Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö. Därför kommer nu ett lokalt vallöfte med fokus på stadens egna upphandlingar. I vallöftet ingår en insatsgrupp som ska genomföra kontroller och tillsyn av upphandlade leverantörer, samt en tipstelefon som är tänkt att förenkla för personer att anonymt tipsa om till exempel dåliga arbetsvillkor.

Varje år upphandlar Malmö stad varor och tjänster för cirka 10 miljarder kronor, varav en betydande del går till byggbranschen. 

De ska främja en positiv samhällsutveckling, inte hamna i kriminellas fickor, användas för att dumpa löner eller försämra villkor för anställda.

– Vi vill få mesta möjliga nytta för de pengarna. De ska främja en positiv samhällsutveckling, inte hamna i kriminellas fickor, användas för att dumpa löner eller försämra villkor för anställda, säger hon.

Läs även: 45 åtgärder som ska stoppa brotten inom bygg.

Hon ser den utlovade satsningen som ett komplement till åtgärder som görs på nationell nivå.

– Jag tycker att nuvarande regering har tagit ett nationellt grepp, bland annat med samordning mellan myndigheter. Men jag ser också att vi i kommunen själva har ett ansvar, säger hon

Inspiration till insatsgruppen och tipstelefonen kommer från Köpenhamn där man i flera års tid arbetat med ett liknande upplägg med gott resultat. 

Ännu är det för tidigt att säga exakt hur mycket insatsgruppen och tipstelefonen kommer att kosta, enligt Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). 

– Det handlar om ett antal tjänster. Köpenhamn är en större stad än Malmö, men det kan ändå vara en rimlig jämförelse. Där har satsningen kostat ungefär 5 miljoner kronor per år, säger hon.

Jag hoppas att många partier i många kommuner har detta i sina valmanifest.

Claes Thunblad, nationell samordnare för sund konkurrens på Byggföretagen, ser positivt på Malmö stads arbete mot arbetslivskriminalitet, och på Socialdemokraternas planerade satsning.

– Alla led i byggprocessen måsta ta sitt ansvar när det gäller att säkra upp sund konkurrens och nolltolerans mot arbetslivskriminalitet, säger han.

Han upplever att allt fler kommuner börjar ta ett större ansvar för att bekämpa osund konkurrens och arbetslivskriminalitet även i sina roller som byggherrar och beställare av bygg- och anläggningsprojekt, men ser också ett behov av fortsatta satsningar.

- Kommunerna måste bli bättre på att styra upphandlingar och affärer mot de schyssta byggföretagen, bolag med kollektivavtal, och nyttja de verktyg och metoder som finns för kontroll och uppföljning. Jag hoppas att många partier i många kommuner har åtgärder för detta i sina valmanifest, säger Claes Thunblad.

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev