Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag25.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

S kräver byggsuventioner och rot-avdrag

Publicerad: 10 November 2008, 15:06

Socialdemokraternas vill stimulera bostadsbyggandet genom att återinföra Rot-avdraget och ge en miljard kronor i investeringsstöd för byggande av hyresrätter, enligt ett utspel på DN Debatt. Något som inte faller BI på läppen.


Jobbkrisen riskerar att slå hårt mot byggsektorn, skriver socialdemokraternas partiledare Mona Salin och ekonomiske talesman Tomas Östros, på DN Debatt.

Lösningen är bland annat att införa ett tillfälligt Rot-avdrag och stimulera byggandet av hyresrätter. Andra s-recept för att möta den ekonomiska krisen är tidigareläggning av vissa infrastrukturinvesteringar och en klimatbonus för klimatinvesteringar i hemmet.

Genom extra pengar till utvecklingsbolaget ALMI ska de små företagens möjligheter att finansiera sin verksamhet öka i tider när bankerna stramar åt.

På Sverigesbyggindustrier välkomnar man socialdemokraternas intresse för byggbranschen, men betackar sig för förslaget om att återigen införa ett investeringsbidrag för byggande av hyresrätter.

– Vi vill ha strukturella förändringar av förutsättningarna kring bostadsbyggandet, inte tillfälliga insatser som snedvrider marknaden, säger Björn Wellhagen, ansvarig för bostadsfrågor vid BI, i ett pressmeddelande.

Och Rot-avdrag bör vara permanent, tycker BI, och inte beroende av konjunktur.

– Vi förordar smidiga och långsiktiga regler för såväl ny- som ombyggnad. Ett avdrag för hushållsnära byggtjänster är ett effektivt sätt att motverka svartarbete och ekonomisk brottslighet, vilket bör göras oavsett vilken del i konjunkturcykeln som byggbranschen befinner sig i, säger Björn Wellhagen.

Friare hyressättning, ägarlägenheter och en effektiviserad plan- och bygglovsprocess är det som står på branschorganisationens önskelista.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.