söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

S-märkt affär får hård kritik

Publicerad: 11 september 2014, 08:08

Thabo 'Muso är bekymrad över ledande S-politikers fastighetsaffärer i Solna.

Foto: Staffan Åkerlund

I Solna genomfördes tidigare i år en markaffär mellan Folkets hus i Solna och Riksbyggen. Affären är mycket kontroversiell och berör stora värden – den gäller mark på norra sidan av natursköna Råstasjön där det övervägs att i samarbete med Sundbyberg skapa en sammanhängande naturpark.

Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternabyggpolitikPolitikSolna

Den partipolitiskt aktive Thabo 'Muso har suttit i styrelsen för Folkets hus och sett hur markförsäljningen har kunnat lotsas fram när ledande socialdemokrater i Solna sitter på dubbla stolar.

– Jag är själv socialdemokrat. Jag har varit det ända sedan jag var 14 år och Palme mördades 1986.

Thabo 'Muso vänder sig mot vad han ser som fulspel i det fördolda mellan ledande partiföreträdare i Solna, föreningen Folkets hus och det socialdemokraterna närstående Riksbyggen.

– Föreningen har tidigare levt ett lugnt liv i skymundan med mycket lite verksamhet, ett numera övergivet kafé som står tomt och förfaller på tomten som gränsar till Råstasjön. Föreningen hade några få tusen på bankkontot. Plötsligt har man 10 miljoner kronor på kontot och möjligheter att skaffa sig moderna konferens och möteslokaler ett stenkast från Solna centrum.

Men det saknas en detaljplan för Folkets hustomten vilket det däremot finns för området i nordöst,  mellan Friends Arena och sjön. Därmed får köparen, Riksbyggen se långsiktigt på sin investering.

Stora pengar står på spel. Försiktiga skattningar pekar på att marknadsvärdet på en byggbar tomt så centralt i ett grönområde är mycket stort.

Om tomten detaljplaneras och bebyggs med flerbostadshus kan 170 lägenheter om i snitt hundra kvadratmeter byggas i sjuvåningshus med utsikt över Råstasjön. Med ett lågt beräknat kvadratmeterpris på 10 000 kronor kan tomten vara värd 170 miljoner kronor.

Det menar Anders Ekegren, kommunalråd för Folkpartiet Liberalerna och ordförande i stadsbyggnadsnämnden som tagit upp Råstasjöns bebyggelse flera gånger i sin flitigt uppdaterade blogg.

I Solna finns det i dagsläget inte någon politisk majoritet för att detaljplanera för bostadsbyggande på Folkets hustomten.  Allianspartierna är eniga med både miljöpartiet och Vänsterpartiet i frågan som delar även socialdemokraterna själva.

Thabo 'Muso är för närvarande lärare,  har studerat juridik och drivit flera uppmärksammade migrationsmål och förvaltningsrättsliga ärenden.

– Allmänheten måste få reda på hur det går till när samma politiker sitter på flera stolar och utnyttjar situationen för att driva igenom impopulära affärer mot både partivänners och övriga kommuninvånares vilja. Genomförs planerna kommer flera av de beslutande politikerna i en solklar jävssituation. Det kan också bli aktuellt att granska affären om det föreligger mutbrott.

När själva markaffären slutligen fullföljdes i fjol satte sig Thabo 'Muso och ett par medförfattare och skrev en rapport om förfarandet som blev klar i somras. Rapporten baseras på offentliga dokument och handlingar och i vissa fall även intern partiinformation, allt med tydliga, lättkontrollerade källor.

Författarna redovisar en rad punkter som är juridiskt mycket tveksamma. Dessutom belyser man hur själva sättet att lotsa igenom försäljningen strider mot partiprogrammet.

Thabo 'Muso berättar hur han inledningsvis inte var emot bostadsbyggande runt sjön men i dag anser att kommunen kan erbjuda lämpligare områden.

– Vi har en tydlig avsikt när vi belyser det här, säger Thabo 'Muso. Vi ser rapporten (som är allmänt tillgänglig på nätet) som ett första steg i att kraftigt öka transparensen i vårt partiarbete för att förhindra liknande beteenden i framtiden.

I beslutsfrågor i föreningen Folkets hus i Solna har varje delägare en röst. Den Alliansstyrda kommunen, största ägaren, har därmed bara en röst. I övrigt, med enskilda socialdemokrater och s-märkta stadsdelsföreningar som delägare, kan socialdemokraterna på ett enkelt sätt skapa majoritet inför beslut.

Byggindustrin träffade i veckan Gösta Mårtensson, arbetarekommunens ordförande, som är en av nyckelpersonerna i uppgörelsen. Han var till nyligen också delägare. Till tidningen förnekar han att Socialdemokraterna – om de får valframgångar i Solna – tänker gå emot en opinion och planera Folkets Husmarken för bostäder.

– Vi kommer att respektera strandskyddet. Och om det blir aktuellt kommer vi först att genomföra samråd, säger han.

Vill du läsa rapporten?

Här kan du läsa rapporten som Thabo 'Muso skrev efter att markaffären fullföljdes.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev