Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

S och LO vill riva upp Lex Laval

Publicerad: 28 november 2013, 08:51

Socialdemokraterna har tillsammans med LO föreslagit ett tiopunktsprogram med ordningsregler för den svenska arbetsmarknaden. Bland annat vill de riva upp Lex Laval. ”Svenska kollektivavtal ska gälla som lön och anställningsvillkor för alla som jobbar i Sverige. Det ska inte spela någon roll från vilket land arbetstagaren kommer eller vart arbetsgivare är registrerad”, skriver partiledaren Stefan Löfven (S) i ett pressmeddelande.


Socialdemokraterna vill att alla utländska företag som är verksamma i Sverige ska registrera sig här. De vill att arbetare från tredjeland måste försäkras kollektivavtalsenliga arbetsvillkor, att lagstiftningen kring F-skatt förstärks, att individuell månadsredovisning av löner och skatter införs, att personalliggare för byggbranschen i kombination med oannonserade kontrollbesök införs och att det lagstiftas att huvudentreprenören får ta ansvar för hela entreprenadkedjan så att uppdragsgivaren tar ansvar för att löner och skatter hos underentreprenörer hanteras på rätt sätt.

Sveriges Byggindustrier välkomnar flera av förslagen.

– Vi är helt för att utländska företag som är verksamma i Sverige ska registrera sig här. Krav om månadsredovisning och personalliggare kombinerat med oannonserade kontrollbesök är frågor vi drivit en längre tid, säger Ola Månsson, vd på Sveriges Byggindustrier.

– Däremot är vi tveksamma till förslaget om huvudentreprenörsansvar. Det måste utredas ordentligt innan en eventuell lagstiftning kan bli aktuell. Det är inte tydligt vilken lagstiftning som avses. Som det kan uppfattas nu så kan det innebära att ett företag tvingas ta betalnings- och anställningsansvar för andra företag. Det är olämpligt och drar undan benen för mindre byggföretag som har ambition att växa, säger Ola Månsson.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.