Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

(S) vill införa statliga kreditgarantier

Publicerad: 26 juli 2012, 10:50

Statliga kreditgarantier för nyproduktion av bostäder, en byggbonus för studentbostäder och tillsättande av storstadskommissioner för regional bostadsförsörjning. Det är tre huvudingredienser i Socialdemokraternas recept för en ny bostadspolitik.


Veronica Palm, Socialdemokraternas bostadspolitiska talesperson, håller på att konkretisera partiets bostadspolitiska riktlinjer. Utgångspunkten är det ”alarmerande” lägen på den svenska bostadsmarknaden, framför allt i storstäderna. Det byggs, menar hon, på tok för lite bostäder, särskilt hyresrätter och stu

I en debattartikel i Dagens Nyheter föreslår hon tre åtgärder som hon menar skulle underlätta investeringar på bostadsmarknaden:


Statliga kreditgarantier för nyproduktion.

Byggbonus för studentbostäder.

Storstadskommissioner för regional bostadsmarknad.


Tanken med kreditgarantierna är att minska riskerna i bostadsinvesteringar under processtiden, som ofta sträcker sig över flera år.

”Med ett stärkt garantisystem ökar även förutsättningarna för mindre byggherrar att ta sig in på byggmarknaden och därmed bidra till ökad konkurrens”, skriver Veronica Palm i debattartikeln.

Vad det skulle handla om i pengar vill inte Veronica Palm uttala sig om för närvarande.

– Jag kan inte säga ett belopp i dag, men den typ av kreditgaranti som finns i dag, med det beloppet, har ju inte resulterat i ett bostadsbyggande som räcker, säger hon till Ekot.

Byggbonus för studentbostäder handlar om att ge ekonomiska incitament för att bygga nya studentlägenheter. Den skulle, enligt Palm, kunna utformas som ett skatteavdrag för fastighetsägaren.

Och kommissionen för regional bostadsmarknad går ut på att skärpa fokuseringen regionalt och komma bort från snävare kommunala perspektiv.

”Samtidigt som befolkningen har ökat kraftigt i de tre storstadsregionerna har arbetsmarknaden blivit allt mer regionalt integrerad. Därför krävs ett ökat regionalt samarbete för att klara bostadsförsörjningen där fler kommuner tar ett större ansvar för att det byggs tillräckligt med bostäder”, skriver Veronica Palm.

Nu ska en socialdemokratisk arbetsgrupp, ledd av Veronika Palm, jobba vidare med de bostadspolitiska riktlinjerna. Förslagen ska sedan under hösten behandlas i partistyrelsen och därefter av partikongressen i april nästa år.

”Både OECD och Stockholms Handelskammare har pekat ut bostadsbristen och det låga bostadsbyggandet som ett av de allvarligaste hindren för tillväxt i Stockholmsregionen. En växande arbetsmarknad utvecklas som bäst när det finns kunnig och kompetent arbetskraft som känner sig lockade av, och ges möjlighet till, att bo och verka där jobb eller utbildning finns”, skriver Veronica Palm.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.