tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

S vill omförhandla avtalet för NKS

Publicerad: 26 november 2015, 12:02

Erika Ullberg, oppositionsfinanslandstingsråd (S). Foto: Socialdemokraterna

Socialdemokraterna i Stockholm läns landsting har granskat avtalet för Nya Karolinska Sjukhuset, NKS, och vill att landstinget påbörjar en omförhandling i syfte att spara pengar både på drifts- och lånekostnader, fram till 2040.

Ämnen i artikeln:

SkanskaSocialdemokraternaNKSbyggpolitikPolitikSolna

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Det nuvarande avtalet för Nya Karolinska Sjukhuset innebär kostnader på totalt 61 miljarder för byggnation, utrustning och drift fram till 2040. Det motsvarar hela Stockholms läns landstings sjukvårdsbudget för 2016.

Enligt Socialdemokraterna har oförutsedda och ökande kostnader har präglat NKS-affären där till exempel kostnader för byggnation stigit från 14,5 miljarder då avtalet tecknades 2010, till 18,5 miljarder i dag.

I ett pressmeddelande skriver Socialdemokraterna att det finns möjlighet att omförhandla finansieringen av NKS. I dagsläget lånar landstinget pengar via Skanska.

Höga räntekostnader

Skanska har i sin tur sammanlagda räntor på över sex procent, och ännu högre räntenivåer efter 2020. Landstinget kan därför räkna med att betala räntekostnader på cirka fem miljarder de kommande 10 åren.

Socialdemokraterna anser att landstinget borde betala av kostnaderna till Skanska och själva stå för finansieringen då landstinget har en mycket förmånlig ränta.

– Kostnaderna har redan skenat för NKS och internationella skräckexempel på liknande sjukhusavtal talar för att avtalet måste omförhandlas. Som det ser ut nu riskerar NKS att i över två decennier tränga undan nödvändiga investeringar så som fler moderna närsjukhus, forskningssatsningar och vårdplatser för äldre, säger Erika Ullberg, oppositionsfinanslandstingsråd (S).

Vill se över kostnad för drift

Socialdemokraterna vill även se över kostnaderna för driften av sjukhuset. Dagens avtal ger projektbolaget ensamrätt, utan konkurrensutsättning, att sköta driften ända till 2040, vilket försvårar möjligheten att minska driftskostnaderna.

Socialdemokraterna vill ta initiativ till en ny, blocköverskridande, överenskommelse om att förhandla om avtalet gällande Nya Karolinska Solna, NKS.

– Vi måste nu vända på alla stenar för säkra att inte mer skattepengar går till spillo, säger Erika Ullberg.

Det här vill S förhandla om

■ Lägg om lånen och betala mindre lånekostnader.
■ Betala av lån i förtid och sänk den årliga ersättningen .
■ Driftskostnaderna fram till 2040.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev