Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

S vill skapa ny ”social bostadspolitik”

Publicerad: 13 februari 2017, 14:57

Lennart Weiss, socialdemokrat och kommerisell dierktör på Veidekke, blir ordförande i den nya arbetsgruppen.

Foto: Mattias de Frumerie

S har skapat en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för en ny social bostadspolitik. Gruppen består av ett antal socialdemokrater inom byggbranschen och den leds av Lennart Weiss, som är kommersiell direktör på Veidekke.


Det är S partisekreterare Lena Rådström Baastad som har kallat samman gruppen.

– En del unga klarar att flytta hemifrån för att föräldrarna köper en lägenhet åt dem och andra får hyra dyrt i andra hand, så vi har en stor utmaning, säger Lena Rådström Baastad till Dagens Industri.

Hon vill dock inte gå in på vilka lösningar S ser framför sig.

Gruppen består förutom ordförande Weiss av Marie Linder, Hyresgästföreningen, Lotta Jeansson, Riksbyggen, Ewelina Tokarcyk Holm, Einar Mattson, Åsa Johansson, SABO och Socialdemokraternas bostadspolitiska talesperson Johan Löfstrand

Byggindustrin har utan resultat sökt Lennart Weiss för att få hans syn på hur han vill att gruppen arbetar. Han skriver dock utförligt på Facebook om sina tankar kring gruppens arbete.

Han skriver att alla sitter på personliga mandat och för att de är Socialdemokrater, snarare än för att de arbetar för de organisationer och företag de gör.

Gruppen har haft två möten redan och ” det finns en ambition inom gruppen att söka nya svar med öppet sinne”, enligt Lennart Weiss.

Genom att analysera den nuvarande situationen och ”det systemskifte som skedde på 1990-talet” ska gruppen komma fram till ”olika handlingsalternativ”.

Weiss uppger också att gruppen kommer ”att fokusera på finansiella och legala ramvilkor” och utifrån detta komma fram till alternativ som ”andra får utreda vidare”.

Lennart Weiss resonerar kring sina egna tankar på problematiken. Han hävdar att dagens politiska fokusering på stora byggvolymer inte självklart möter ” bostadsfrågans sociala dimension”.

Han tycker att uppdraget är intressant och pekar på att det socialdemokratiska folkhemsbyggets fokus på bostadsfrågan som en central del i socialpolitiken i dag ”närmast helt lyser med sin frånvaro”.

Hans problembeskrivning tar sin början i 1990-talets överförande av ”bostadsfinansieringen till hushållen” och vidare i att bostadsplaneringen har flyttats över till kommunerna.

”Resultatet ser vi i dag i form av en alltmer tudelad och ojämlik bostadsmarknad där unga, ekonomiskt svaga, migranter, äldre med låga pensioner med flera är tydliga förlorare.”, skriver Lennart Weiss.

Han framhåller dock att det inte går att kopiera den gamla folkhemspolitiken på bostadsområdet bland annat på grund av EU-medlemskapet och budgettaket.

I tillägg finns många tecken som tyder på att Sverige halkat efter flertalet västliga länder när det gäller sociala ambitioner inom det här området.

”Detta är ett läge när gamla mål endast kan uppnås via nya lösningar.”, skriver Lennart Weiss.

Arbetsgruppen ska leverera ett resultat efter sommaren i form av ”ett väl genomarbetat debattinlägg med ett antal principiella svar på en grunden mycket komplicerad politisk frågeställning”.

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.