söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Så påverkas Skanska av valet av Trump

Publicerad: 9 november 2016, 14:19

Republikanernas kandidat Donald Trump kommer att bli ny president i USA. För svenskt näringsliv i stort kan detta innebära en knäck, men för Skanska, det svenska företag som bygger mest i USA, kan Trumps politik kanske ge en extra skjuts.

Ämnen i artikeln:

USASkanskaDonald TrumpbyggpolitikPolitikvalbyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnation

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


I sitt segertal på onsdagsmorgonen talade Donald Trump bland annat om att bygga upp landet med satsning på infrastruktur och sjukhus bland annat. Det är inom dessa områden Skanska i USA är en stor spelare. Trots att Skanska i USA har mindre än en procent av den totala byggmarknaden, är bolaget en stor aktör. Företaget har cirka 10 000 anställda i USA.

– Den amerikanska marknaden är extremt fragmenterad så med vår marknadsandel är vi ett av de ledande byggbolagen i USA.  Inget bolag har mer än två procent, säger Annika Svensson, PR-ansvarig på Skanska.

USA har en stor infrastrukturskuld och båda kandidaterna i presidentvalet har aviserat stora satsningar på detta område.

– Nu återstår att se vilken politik Trump tänker föra i praktiken. Hittills har han inte varit så specifik med hur han har tänkt att finansiera de förslag som han har lagt fram. Det är en del i hans oförutsägbarhet att vi inte vet hur hans förslag ska förverkligas, säger Alexandra Stråberg, chef för research och analys inom Skanska Financial Service.

I och med att Skanska ses som ett lokalt företag, som känner USA-marknaden och kan skapa inhemska jobb, så tror hon inte att inslagen av protektionism i Donald Trumps politik kommer att påverka bolaget på samma sätt som ett företag som är mer beroende av export.

– Jag tror att hans protektionistiska sida främst kommer att slå mot exporterade bolag där han vill riva upp handelshinder med mera, säger Alexandra Stråberg.

Efter beskedet att Trump gått segrande ur presidentsvalsstriden föll börskurserna runt om i världen. Men Skanskaaktien steg dock något.

– Kurserna faller eftersom det är ett osäkert läge. Men jag tror att det lönar sig att ha is i magen och inte dra för stora slutsatser innan vi vet mer, säger Alexandra Stråberg.

Kort om Skanska i USA

■ Skanska har cirka 10 000 anställda i USA.
■ Det svenska byggbolaget har under 1 procent av byggmarknaden i USA, men det är en relativt stor andel eftersom byggmarknaden är mycket fragmenterad. Inget enskilt bolag har mer än 2 procent av marknaden.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev