Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Så ska EU:s energidirektiv genomföras

Publicerad: 12 juni 2013, 11:48

Lag om energikartläggning och energimätning i byggnader är delar i regeringens förslag på hur Sverige ska genomföra Europaparlamentets direktiv om energieffektivisering. Kritiska röster har redan höjts mot delar av förslaget.


I promemorian föreslås att fyra nya lagar införs; lag om energikartläggning i stora företag, lag om frivillig certifiering för vissa energitjänster, lag om energimätning i byggnader och lag om vissa kostnads/nyttoanalyser på energiområdet. Vidare föreslås ändringar i jordabalken, miljöbalken, bostadsrättslagen, ellagen, lagen om kooperativ hyresrätt, naturgaslagen och fjärrvärmelagen.

De flesta av bestämmelserna föreslås i träda i kraft den 1 juni 2014.

Ett antal remissinstanser har redan reagerat på förslaget. Sabo:s vd Kurt Eliasson är kritisk mot att det innehåller krav på individuell mätning och debitering (IMD) av energi på lägenhetsnivå.

– Det kan leda till att fastighetsägare som tänkt genomföra energiåtgärder i samband med renovering istället väljer att avstå, för att inte bli tvingade till IMD värme, säger han.

Kurt Eliassons bedömning är att ett lagkrav motverkar hela syftet med EU-direktivet – att spara energi.

– Däremot har individuell mätning och debitering av varmvatten i många fall visat sig vara framgångsrikt, säger han.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.