Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Så ska nya investeringsstödet se ut

Publicerad: 11 juli 2019, 12:08

Investeringsstödet för hyresrätter ska delas upp i en storstadspott och en pott för övriga landet. Det meddelar regeringen som nu skickar flera förslag på remiss.


Byggindustrin har tidigare rapporterat att investeringsstödet för hyresrätter, som togs bort i vintras när Moderaternas budget röstades igenom, skulle återinföras i och med vårändringsbudgeten.

Investeringsstödet ska dock förändras. Det har regeringspartierna Socialdemokratrerna och Miljöpartiet avtalat med Centerpartiet och Liberalerna i det så kallade januariavtalet.
Enligt januariavtalet ska investeringsstöden koncentreras och effektiviseras och riktas mot hyresrätter i hela landet. Förordningen föreslås ändras genom att en stödet delas upp i en pott för storstadsregionerna och en pott för övriga landet.

Istället för att respektive länsstyrelse ska pröva och besluta samtliga frågor om stöd i hela landet ska länsstyrelserna i Stockholms- Göteborgs- och Malmöregionerna överlämna ansökningshandlingarna till Boverket tillsammans med ett eget yttrande. Därefter ska Boverket göra en gemensam rangordning för respektive storstadsregion. I övriga regioner ska länsstyrelsen fortsättningsvis stå för prövningen.

Flest lägenheter per bostadsarea

Stödet ska också effektiviseras genom att de projekt i storstadsregionerna med flest lägenheter per bostadsarea ska prioriteras.

Regeringen lämnar också två förslag på hur investeringsstödet kan underlätta för människor som behöver ny- eller återetablera sig på bostadsmarknaden. Det första föreslaget går ut på att stödmottagaren ska avsätta minst tio procent av de nybyggda bostäderna, alternativt motsvarande antal bostäder i det befintliga beståndet, till personer under 27 år.

Det andra förslaget innebär att fem procent av lägenheterna i projektet, eller motsvarande antal i det befintliga beståndet, ska erbjudas kommunen att hyra för att erbjuda personer i en socialt utsatt situation som behöver en boendeinsats.

Återkommer vilka pengar som ska användas

Efter det att remissinstanserna har lämnat synpunkter på förslagen förväntas regeringen besluta om ändringar i förordningen om statligt investeringsstöd för hyresbostäder och bostäder för studerande under hösten 2019.

Ändringarna är tänkta att gälla från den 1 januari 2020.

Regeringen kommer i budgetpropositionen för 2020 att återkomma med förslag till vilka ekonomiska medel som ska användas för investeringsstödet under kommande år.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.