Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Så vill Bostad 2030 förändra politiken

Publicerad: 23 augusti 2018, 07:43

Sandro Scocco, delegationens utredningschef, i förgrunden. Anders Sundström, delegationens ordförande, i bakgrunden.

Foto: Anders Siljevall

Förtydligat statligt ansvar för bostadsförsörjningen, minskade boendekostnader genom markpriser med kostnadstak och främjande av produktivitetsutveckling i byggbranschen genom markförsäljningen. Det är några av det förslag som delegationen Bostad 2030 – initierad av Hyresgästföreningen – presenterar.


Under drygt ett års tid har Delegation Bostad 2030 arbetat med att undersöka vår tids bostadspolitiska utmaningar och möjligheter. Arbetet har utförts på uppdrag av Hyresgästföreningen. Sju rapporter inom olika ämnesområden har tidigare presenterats och nu har delegationen även presenterat sitt slutbetänkande med ett flertal förslag för en ny bostadspolitik.
– Fram till 70-talet var byggandet väldigt politiskt styrt. Det låg som en platta som konjunkturerna kunde svänga runt. Dagens system har fått marknadens konjunktursvängningar och de flesta anser att vi är på toppen och att det snart kommer en nedgång, säger ekonomen Sandro Scocco, som har varit utredningschef i delegationen.

Ökad bostadsbrist i lågkonjunktur

Eftersom inte ens toppåret 2017 levde upp till Boverkets önskemål om nybyggda bostäder kommer en lågkonjunktur innebära en lång period av ökad bostadsbrist, menar han.
– Vi har ett system som inte är kompatibelt med hur situationen ser ut på bostadsmarknaden, med höga trösklar för stora inkomstgrupper. Dagens finansieringsmodell förutsätter att hushållen ökar sin skuldsättning. Samtidigt verkar politiken för att minska hushållens skuldsättning.
Förslagen som delegationen lämnar rör fyra områden: Planering och ansvar, tillgång till mark, konjunkturstabil finansieringsmodell och åtgärder för ökad innovation och konkurrens i byggsektorn. Alla förslag syftar till att bygga mer och till en lägre kostnad.

Styra bokostnaden i markförsäljningen

Ett av förslagen handlar om att styra bokostnaden redan i anbudsförfarandet vid markförsäljningen. Genom att sälja mark till det byggbolag som kan leverera den mest kostnadseffektiva produkten ska effekten bli både att innovation och produktivitetsutveckling i byggbranschen snabbas på och billigare bostäder byggs.
På regionnivå ska bostadsförsörjningen i kommunerna koordineras. Kommunerna ska därefter se till att ansvaret fullföljs. ”Det ska vara kostsamt att inte fullgöra sitt bostadsförsörjningsansvar, men fördelaktigt att bedriva en lokal bostadspolitik som ger alla människor en möjlighet att bo och leva i ekonomiskt överkomliga bostäder”, står det i slutbetänkandet.
Delegationen vill också se ett system för obligationer där kapitalmarknaden lättare kan finansiera bostadsproduktion över konjunkturer. På ett sätt som liknar gröna obligationer som finansierar offentliga miljöinvesteringar kunde staten införa sociala obligationer för att finansiera ekonomiskt överkomliga bostäder.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.