Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Sabo och Hyresgästföreningen köper lagförslag

Publicerad: 30 mars 2010, 12:28

Regeringen har presenterat sitt lagförslag kring allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag och reformerade hyressättningsregler. Grunddragen bygger på den överenskommelse som tidigare träffats mellan Hyresgästföreningen och Sabo.


Regeringens proposition "Allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag och reformerade hyressättningsregler" som presenteras i dag, bygger till stora delar på det gemensamma förslag som Sabo och Hyresgästföreningen lade fram för ett år sedan.

– För Sabo har det varit viktigt att de kommunala bostadsbolagen fortsättningsvis ska kunna kombinera affärsmässighet med samhällsnytta. Det blir möjligt med de nya reglerna, säger Kurt Eliasson, vd för bransch- och intresseorganisationen Sabo, i ett pressmeddelande från Sabo.

Förslaget innebär även att bostadsmarknadens parter tar ansvar för den fortsatta hyressättningen, utan statlig inblandning.

– Det viktigaste i förslaget är att den svenska modellen med förhandlade hyror säkerställs, det skapar förutsättningar för långsiktiga, stabila och trygga villkor för hyresgästerna, säger Barbro Engman, förbundsordförande i Hyresgästföreningen, i ett pressmeddelande från Hyresgästföreningen.

Kurt Eliasson säger:
– Vi välkomnar regeringens förslag. Det ger långsiktigt hållbara regler för de kommunala bostadsbolagen.

Men BI, Sveriges Byggindustrier, anser att de förslag som regeringen lägger fram i propositionen om nya villkor för allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag inte utgör de strukturella förändringar som är nödvändiga för att Sverige ska få en bättre fungerande bostadsmarknad.

– BI anser att Sverige behöver en bättre fungerande bostadsmarknad. Den är av vital betydelse för tillväxten. Hyresbostäder är en viktig del av bostadsmarknaden och efterfrågas i större utsträckning än vad de byggs. En friare hyressättning är en viktig åtgärd för att skapa förutsättningar till ett ökat byggande av hyresbostäder. Därutöver behöver staten effektivisera plan- och bygglovsprocessen, slopa fastighetskatten på hyresbostäder samt se till att investeringar i infrastrukturen hålls på en långsiktigt hållbar nivå, säger Björn Wellhagen, ansvarig för husbyggnadsfrågor vid BI.

– Naturligtvis är det positivt att de allmännyttiga bostadsföretagens hyresnormerande roll avskaffas och att de kommunala bostadsföretagen ska skötas mer affärsmässigt. Den gamla strukturen består dock även efter denna fasadputsning. Bruksvärdessystemet finns kvar och i med detta ligger kvarnstenen kvar runt halsen på bostadsmarknaden, säger Björn Wellhagen.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.