Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Sahlin flaggar för lagskärpning

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:42


AV PER HINDERSSON

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin börjar bli varm i kläderna. Under ett Sabo-arrangerat seminarium förra veckan flaggade hon för ett återupprättande av samhällsplaneringen. Sahlin vill bland annat återinföra de kommunala bostadsförmedlingarna.

-I dag är det endast nio kommuner i landet som har fungerande bostadsköer. Det är inte acceptabelt. Jag kommer att skärpa lagstiftningen. Kommuner ska ha en bostadsförmedling och det är viktigt att kraven på de bostadssökande är rimliga. Att man har någon gammal betalningsanmärkning eller en projektanställning ska inte diskvalificera folk. Givetvis får inte diskriminering förekomma, säger Mona Sahlin.

Utgångspunkten för Mona Sahlins bostadspolitik är ett fyrapunktsprogram: att bygga fler bostäder, att slåss för allmännyttan ("vi vill inte ha social housing"), att utveckla regionala bostadsförmedlingar och strama upp det kommunala ansvaret för bostadsförsörjningen samt  att se över stöd- och bidragssystemen.

-Vi gör en översyn av hela bostadsfinansieringen. Hamnar pengarna på rätt ställe? Vi behöver stötta ombyggnadsinsatserna i miljonprogrammen och få igång nyproduktionen av hyresrätter. Men det gäller att inte låsa sig mentalt vid en slags normallägenhet på 70 kvadrat. Det behövs bostäder av olika storlekar och för olika behov, säger Mona Sahlin.

Huvudspåret är att satsa på riktade stödformer, snarare än generella bidrag och subventioner. Statens bostadskreditnämnd analyserar och ska presentera sina slutsatser i mitten av april.

-Ekonomiskt svaga hushåll måste ha möjlighet att efterfråga bostad. Fortfarande fokuseras mycket av debatten om stöd till nyproduktionen. Det är inte säkert att det är det mest effektiva sättet. En modell skulle kunna vara statligt garanterade krediter riktade till hushåll med taskig ekonomi. Det kan vara yngre, betalningssvaga grupper eller en kärnfamilj med sju barn som kanske passar bäst i ett radhus, säger Mona Sahlin.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.