Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Sala först ut att få bidrag

Publicerad: 24 augusti 2016, 05:33

Sala kommun är först ut i landet med att få ta del av regeringens nya bidrag för marksanering. De får 4,7 miljoner kronor för att sanera ett område där det ska byggas 86 lägenheter.


Ämnen i artikeln:

marksanering

– Bidraget påverkar helt klart slutkalkylen för en byggnation, åtminstone för oss som bostadsbolag. Vi hade nog varit på gränsen att få ihop det annars, men nu klarar vi av det, säger Bernard Niglis, vd på Salabostäder som ska bygga en del av lägenheterna.

Saneringen kommer ske under 2016 på områden som är förorenade av metaller från den sedan länge avslutade gruvan.

– Det här bidraget kan öppna upp stora möjligheter för Sala, som har väldigt många förorenade områden, säger Lena Steffner, plan- och utvecklingschef i Sala.

Sedan tidigare har Sverige ett statsstöd för efterbehandling av förorenade områden. Bidraget finns för att minska risker med förorenade områden för människor och miljö. Från och med 2016 har Regeringen alltså höjt anslaget och avsatt 300 miljoner till efterbehandling av förorenade områden inför bostadsbyggande under 2016 och 2017. Efter 2017 ser man en fortsättning på höjningen med ytterligare 200 miljoner.

Än så länge har Naturvårdsverket, som administrerar bidraget, inte fått så många ansökningar.

– Förutom Sala har vi även ansökningar från Norrköping inne och vi vill gärna få in fler, säger Jeanette Häggrot.

Naturvårdsverket ser stor potential i alla gamla förorenade områden runtom i Sverige, men har ännu inte några kalkyler på hur mycket bostäder bidraget kan ge.

– Det beror på vad man behöver bygga i olika städer och tätorter, men vi hoppas på så mycket bostäder som möjligt, säger hon.

Regeringens bidrag – så funkar det

■ Ju fler bostäder desto mer prioriterat för bidrag.
■ Ju större risk området utgör för människors hälsa eller miljö – desto högre prioritet.
■ Eftersom anslaget är årligt innebär det att medlen måste förbrukas inom det budgetår som medlen beviljats.
■ Om detaljplan inte vunnit laga kraft är de objekt med bäst förutsättningar för att detaljplanen ska antas de som prioriteras.

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

marksanering

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.