Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

SD och Alliansen har röstat emot nya LOU

Publicerad: 18 november 2016, 13:46

Bild 1/2  Olof Johnson, chefsjurist på Sveriges Byggindustrier.

Foto: Rosie Alm

I går röstade riksdagens finansutskott om regeringens förslag till nya LOU. Både Sverigedemokraterna och Alliansen röstade emot, men civilminister Ardalan Shekarabi (S) meddelar via sin pressekreterare att han kommer att fortsätta driva frågan fram till den 30 november då riksdagen ska rösta om propositionen.


LOU måste arbetas om för att anpassas till ett nytt EU-direktiv men regeringens förslag till nya LOU är omstritt i byggbranschen. Vissa delar, exempelvis möjligheten att i högre utsträckning använda innovationsupphandling och dialog i upphandlingar, ser många inom branschen som positiva. Det som väckt debatt – både i byggbranschen och på politisk nivå – är den del som handlar om att myndigheter vid offentlig upphandling ska ställa krav på lön, semester och arbetstid som motsvarar den lägsta nivån i centrala kollektivavtal.

Olof Johnson, chefsjurist på BI, är en av dem som kritiserat den del som rör villkor enligt kollektivavtalen, bland annat i en debattartikel i Byggindustrin 30/2016 som han skrev tillsammans med Ellen Hausel Heldahl på Svenskt Näringsliv.

– Det är inte ett bra förslag eftersom det är arbetsmarknadens parter och ytterst arbetsdomstolen som ska tolka våra kollektivavtal, inte upphandlande myndigheter, säger han.

Ellen Hausel Heldahl menar att det i och med Sverigedemokraternas och Alliansens ställningstagande i finansutskottet nu står klart att de kontroversiella delarna som rör villkor enligt kollektivavtal, och finns i propositionens 17 kap 2–5 paragraf, kommer att plockas bort ur propositionen.

– Det är vad riksdagen kommer att besluta den 30 november, säger hon.

Peter Skeppström, pressekreterare hos civilminister Ardalan Shekarabi, ger andra besked.

– Frågan är inte avslutad. Ardalan Shekarabi kommer att fortsätta driva frågan fram till röstningen den 30 november, säger han.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.