Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

SFV och Skatteverket samarbetar för byggkoll

Publicerad: 2 november 2009, 13:13

Statens fastighetsverk och Skatteverket slår ett gemensamt slag för bättre kontroll av samtliga företag som involveras i SFV:s byggprojekt i Södra Klara i Stockholms city.


Som en av Sveriges största byggherrar har SFV flera stora byggprojekt på gång under de närmaste åren, bland annat effektiviseringen av Regeringskansliets lokaler i Klarakvarteren i Stockholm. För att underlätta kontrollen av de företag som ingår i ett projekt av den här storleken, har SFV just gjort en överenskommelse om samarbete med Skatteverket. Den innebär att Skatteverket, på begäran av SFV, kommer att lämna upplysningar om leverantörer ur offentliga register.

Överenskommelsen - som skrevs under den 23 oktober av Charlotta Andersson, Statens fastighetsverk och Christina Gellerbrant Hagberg, Skatteverket - innefattar alla SFV:s projekt i Södra Klara och löper tills vidare.

– Med det här arbetssättet blir det enklare för oss att kontrollera att de företag vi anlitar sköter sin redovisning och betalning av skatter och avgifter, säger Charlotta Andersson, fastighetschef på Statens fastighetsverk.

SFV och Skatteverket vill med överenskommelsen minska risken för osund konkurrens från oseriösa företag och därmed underlätta för seriösa företag i branschen. Överenskommelsen innefattar alla som arbetar i projektet, även underleverantörer som anlitas av entreprenörer och leverantörer.

- Vår ambition är att skapa en effektivare leverantörskontroll tillsammans med Statens fastighetsverk. Vi har redan goda erfarenheter sedan tidigare av sådana överenskommelser. Det är en bra metod för att minska svartjobb och säkra konkurrens på lika villkor så att det blir rätt från början säger Christina Gellerbrant Hagberg, chef för Skatteverkets Stockholmsregion.

Under hösten har ombyggnationen av kvarteret Loen påbörjats. Detta är det första av flera kvarter i Klara som under drygt tio år ska renoveras, byggas om och byggas till för att ge ändamålsenliga kontorslokaler år Regeringskansliet. Ombyggnationen av Loen beräknas vara klara 2012.

- Bara för renoveringen av kvarteret Loen kommer närmare 40 entreprenörer anlitas som i sin tur har leverantörer och underleverantörer. Genom överenskommelsen med Skatteverket kan vi lättare uppfylla vår eftersträvan att alla som arbetar i projektet är seriösa företag som sköter sina skatteredovisningar, säger Charlotta Andersson, fastighetschef på Statens fastighetsverk.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.