Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

SFV projekterar ny ambassad i Islamabad

Publicerad: 3 mars 2010, 16:02

Statens fastighetsverk (SFV) har fått regeringens uppdrag att genomföra projektering för en svensk ambassadanläggning i Pakistans huvudstad Islamabad. Projektet genomsyras av en hög grad av säkerhet på grund av det oroliga läget i landet.

Ämnen i artikeln:

Politik

1962 tilldelades svenska staten en tomt på 8 026 kvadratmeter i diplomatkvarteret the Diplomatic Enclave i Islamabad, en tomträtt som gäller i 90 år. I november 2009 fick Statens fastighetsverk regeringens uppdrag att genomföra program och projektering för en svensk ambassadanläggning med ambassadkansli, ambassadörens residens och personalbostäder på den befintliga tomten.

Hittills har svenska ambassaden i Pakistan legat i ett inhyrt kontor och personalen har bott i hyrt residens men nu vill pakistanska myndigheter att ambassaderna ska vara samlade på grund av det oroliga läget i landet.

Berit Nilsson, fastighetschef på Statens fastighetsverk, säger att den stora utmaningen i detta projekt är att Islamabad är en utsatt plats då Pakistan räknas till ett av världens farligaste länder.

– Primärt är att bygga säkra byggnader, det blir inte några arkitektoniska utsvävningar, men ett funktion- och driftmässigt säkert hus. Kanske blir det en mur runt hela anläggningen, säger Berit Nilsson.

Projektledning med erfarenhet och vana av att arbeta i denna typ av kultur och i utsatta länder, har kontrakterats för projekteringen som ska vara klar under året.

– Midroc har fått i uppdrag att ha hand om projektledningen. Det finns två viktiga säkerhetsfrågor i sammanhanget; dels att företaget har förståelse och erfarenhet av att bygga i den här typen av länder, att det är kontroller hela vägen i exempelvis transporter, på i princip varje cementsäck som ska in i området. Dels att det ska byggas ett hus med mycket hög grad av säkerhet, säger Berit Nilsson.

Vem som ska rita och utforma huset är ännu inte klart.

– Vi håller just nu på att upphandla konsulter, avslutar Berit Nilsson.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev