Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Skanska: det går att spara energi

Publicerad: 18 mars 2009, 09:46

Regeringen sätter ribban för lågt. Det går att spara mer energi i bostäder och lokaler. Det säger Skanskas miljöchef i Sverige Johan Gerklev i en kommentar till klimatpropositonen.


Målet 20 procent effektivare energianvändning fram till 2020 är för lågt satt, tycker Johan Gerklev.

– Många kommuner runt om i landet sätter betydligt högre krav för energireduceringen i nya bostäder, säger han.

Vad gäller lokaler och andra lokaler har flera aktörer i byggbranschen redan i dag målet om att minska energianvändningen med 25 procent eller mer, exempelvis genom EU Green Building.

Skanska har också en miljömärkning av bostäder genom Svanen och håller på att införa det internationella miljöcertifieringssystemet LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) som ytterligare skärper miljökraven.

I regeringensproposition saknar Johan Gerklev bland annat kraftulla åtgärder för att sänka energianvändningen i befintliga bostäder och tycker att regeringen missar chansen att ta tillvara på de möjligheter till energieffektiviseringar som finns i landets miljonprogramsområden.

– I många fall skulle energianvändningen kunna halveras i dessa bostadsområden, säger Johan Gerklev.

Något särskilt stödprogram för energirenoveringar i det befintliga beståndet vill regeringspolitikerna dock inte se i dagsläget. Näringsminister Maud Olofsson (C) har sagt att sådana renoveringar är lönsamma för fastighetsägarna ändå och inte bör få statligt stöd.

Skanska vill dock se för tuffare åtgärder för ökad energieffektivisering:

* Det bör vara obligatoriskt att följa strikta miljökrav när staten och offentlig sektor upphandlar byggprojekt och hyreskontrakt, till exempel genom att använda miljöklassificeringssystem som EU GreenBuilding eller LEED.

*Staten och offentlig sektor bör ta hänsyn till klimatpåverkan också under byggprocessen. Till exempel genom att sätta ett pris på koldioxidutsläppen vid utvärderingen av anbuden för olika byggprojekt.

*Regeringen bör ställa hårdare krav vid nyproduktion av bostäder. Det nu satta totalmålet, om 20 procent effektivare energianvändning till år 2020, är inte tillräckligt ambitiöst. Krav bör också ställas på vilken typ av energi som används och nivån på koldioxidutsläppen.

*Regeringen bör satsa mycket mer på ombyggnad av befintliga bostäder, vilka utgör huvuddelen av bostadsbeståndet. Skanska vill se en kraftfull satsning på en miljö-ROT. I dag saknar ROT-avdraget helt miljöaspekter och gäller inte hyresrätter. Bara i miljonprogrammet finns det närmare en miljon lägenheter som använder omkring 150-160 kWh energi per kvadratmeter och år. Det är möjligt att redan idag, med befintlig teknik, halvera energianvändningen, skriver Skanska i ett pressmeddelande.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.