Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Skanska ska bygga energisnåla kontor

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

År 2010 ska de kontorshus Skanska bygger i egen regi använda 25 procent mindre energi än vad Boverket kräver. Bolaget går därför med som partner i EU-projektet Green Building.


Skanskas målsättning är sänka energianvändningen i sina fastigheter och därmed minska klimatpåverkan. Bolaget har märkt att detta nu efterfrågas av företagets mest krävande kunder, enligt Hans Wallström, miljöchef på Skanska Kommersiell Utveckling Norden.

Nyligen godkändes Skanskas projekt Hagaporten 3 i Solna i norra Stockholm som en så kallad Green Building. Begreppet är EU-kommissionens program och märkningssystem som ska leda till minskad energianvändningen i lokaler, hus som inte innehåller bostäder.

Det innebär att energianvändningen i det 28 000 kvadratmeter stora kontorshuset ska ligga minst 25 procent under den högsta energianvändning ett hus får ha enligt de nationella byggreglerna, vilket i Sverige är reglerat i BBR, Boverkets byggregler. Hagaporten 3 ska bli nytt huvudkontor för teknikkonsulten ÅF samt även nya lokaler till datortillverkaren Dell.

Beslutet att gå med i programmet Green Building applåderas av Bengt Wånggren, utvecklingschef på branschorganisationen Fastighetsägarna, som även är representant för Green Building-projektet i Sverige. Att en stor aktör som Skanska går in i projektet kan påverka hela branschen att satsa mer på minskad energianvändning, hoppas han.

NCC är sedan tidigare partner i Green Building-programmet och fått sitt kontorshus Kaggen i Malmö godkänt. Kungsbrohuset som bolaget Jernhusen bygger i Stockholms City är också certifierat enligt Green Building. Även Husö Fastighets AB och Statens Fastighetsverk har anslutit sig till programmet.

NICLAS KÖHLER

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.