Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Skanska: "Våra reformer kan avskaffa bostadsbristen"

Publicerad: 1 juli 2014, 14:21

Skanska har tagit fram tio förslag till som skulle kunna miniska bostadsbristen.

Det går att avskaffa bostadsbristen. Det hävdar Skanska i en ny bostadspolitisk rapport där de presenterar tio konkreta reformkrav. Vid ett välbesökt seminarium fick förslagen både ris och ros av bostadspolitiker och experter. Och byggbolagen fick en del tips. – Ni ska bygga. Inte sitta på byggrätterna. I så fall är det bättre att kommunerna tar tillbaka dem, sa Veronica Palm, bostadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2014bostadsbristbostadsbyggandemarknadshyror

Skanska har låtit en expertpanel granska vilken effekt deras tio punkter hade haft på två konkreta byggprojekt i Stockholm: Projektet Fredriksdal, nyproduktion av egenutvecklade bostadsrätter i Hammarby Sjöstad och nyproduktion av projektet Plankan, nyproduktion och tillbyggnad av hyresrätter på Södermalm i Stockholm.

– De här förslagen är väldigt viktiga för oss. Vi vill ta en aktiv del i den här debatten, sa Skanskas vice vd Anders Danielsson.

Enligt rapporten, som diskuterades av KTH-professorn Göran Cars och Lars Magnusson, regeringens särskilde utredare av bland annat "En effektivare plan- och bygglovsprocess" och tidigare generaldirektör för Statens bostadskreditnämnd, och bostadspolitikerna Veronica Palm (S) och Oskar Öholm (M), skulle reformerna ha stor påverkan på bägge projekten.

Bland annat skulle planprocessen kortas med 3 respektive 2-4  år och därmed skulle även kostnaderna minska stort. En annan effekt skulle vara att båda projekten skulle få fler hyresrätter. I kvarteret Fredriksdal hade vi kunnat bygga 450 lägenheter i stället för 370, varav 20 procent hyresrätter,

– Det är olika byggnormer, till exempel parkeringsnormen och parknormen, som påverkar, sa vice vd Anders Danielsson.

Enligt Göran Cars är det av Skanskas förslag som skulle få enskilt störst effekt att hålla detaljplanearbetet på en mer övergripande nivå.

– Detaljplanen bör ske i en kreativ process och i dialog mellan byggbolag och kommunen. Det skulle spara pengar och vinna kvalitet, sa Göran Cars och fick medhåll av Lars Magnusson.

Att använda de bostäder som redan finns på ett mer effektivt sätt är en annan avgörande fråga, enligt Lars Magnusson.

– Mycket av debatten handlar om nyproduktionen, men egentligen handlar det om att utnyttja det befintliga beståndet bättre. Många har inte råd att bo i nyproduktion.

Kommunernas markpriser är en fråga om ofta diskuteras när bostadsbyggandet kommer på tal.

– Ryggradsreflexen är att kommunerna inte ska ”lägga pengar i byggbolagens fickor”, men kommunerna borde inte konkurrera på pris utan på kvalitet. Höga markpriser drabbar bara slutkonsumenten, sa Göran Cars.

Genom att bli mer medskapande – och därmed också medansvarig – skulle byggbolagen kunna bidra till att avskaffa bostadsbristen, tyckte han. Det krävs en kulturförändring både inom byggbranschen och i kommunerna, ansåg expertpanelen.

Det fanns även punkter på Skanskas förslagslista som dissades av experterna. Fler handläggare på bygglovsavdelningarna var en. Det skulle bara ge fel signal.

Bostadspolitikerna Veronica Palm (S) och Oscar Öholm (M) gjorde inte vågen över alla förslag, men uppskattade verkligen byggföretagets initiativ att visa vilken effekt förslagen skulle få i enskilda projekt.

– Men bostadspolitik är för komplicerat för att dutta med enstaka förslag, sa Veronica Palm.

Samtidigt var hon positiv till flera av förslagen, bland annat borde länsstyrelsernas roll diskuteras, liksom riksintresset.

– Om det inte är möjligt att föra in bostadsförsörjning som ett riksintresse.

Att införa en avgift för överklagande var ett reformförslag som Oskar Öholm nappade på. Veronica Palm var inte främmande för det heller. Hellre det än att riskera att möjligheten att överklaga dras in.

Men marknadshyror föll inte på läppen.

– Det är ett urbota dumt förslag. Bostäder är inte en vara som andra. Att införa marknadshyror är extremt korkat. Det förutsätter socialhousing och innebär en enorm överföring av kapital. Vi ska ha en generell välfärd, inte selektiv, sa hon.

Skanskas tio förslag för att avskaffa bostadsbristen

■ Håll detaljplanearbetet övergripande och flytta detaljfrågor till bygglovsskedet
■ Planlägg mer mark i förväg
■ Anställ fler planhandläggare
■ Tillämpa transparenta och förutsägbara prissättningsmodeller vid markförsäljning, som premierar byggande och långsiktighet
■ Rensa upp och begränsa riksintressena
■ Lätta på statliga byggnormer
■ Avskaffa länsstyrelsernas överprövningsmöjlighet
■ Inför prövningstillstånd och en avgift för överklagande till mark- och miljödomstolen
■ Sänk den så kallade flyttskatten
■ Avskaffa hyresregleringen

Expertpanelen bakom rapporten

■ Göran Cars, professor i samhällsplanering, KTH.
■ Lars Magnusson, partner Conara AB, regeringens särskilde utredare av bland annat "En effektivare plan- och bygglovsprocess" (SOU 2013:34). Tidigare generaldirektör för Statens bostadskreditnämnd och dessförinnan departementsråd och chef för bostadsfrågor inom finansdepartementet.
■ Kristina Alvendal, vd Airport City Stockholm. Stadsbyggnads- och fastighetsborgarråd (M) i Stockholms stad 2008 - 2010. Har varit ordförande för bostadsbolagen Stockholmshem, Svenska Bostäder, Stadsholmen och Familjebostäder.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News