Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Skärpta krav på förvaltning av hyreshus

Publicerad: 27 augusti 2008, 09:12

Avskaffa prövningen av fastighetsägare som köper en hyresfastighet. Men gör det lättare att tvinga fastighetsägare att sköta huset bättre, föreslår regeringens utredare. Men Hyresgästföreningen är kritisk.


Avskaffa lagen om förvärv av hyresfastighet, föreslår regeringens utredare Lars Dirke i betänkandet Ägande och förvaltning av hyreshus. Lagen innebär bland annat att lämpligheten hos en hyresvärd ska prövas av hyresnämnden inför varje köp av fastighet.

– Lagstiftningen är tämligen ineffektiv och kostar pengar. Därför tycker vi att den kan tas bort, anser utredaren Lars Dirke, vanligtvis hovrättsråd vid Svea hovrätt.

Under åren 1998 och 2006 har bara ett 20-tal försäljningar per år prövats i genomsnitt i landet. Detta trots att några tusen hyresfastigheter varje år byter ägare, enligt siffror från Nutek.

En av förklaringarna är att det är lätt att kringgå lagen, till exempel genom så kallad paketering, vilket innebär att hyresfastigheten flyttas till ett dotterbolag och bolaget säljs istället för själva fastigheten.

Istället bör bostadsförvaltningslagen skärpas, föreslår utredningen. Denna ger redan idag två möjligheter att ingripa mot fastighetsägare som missköter förvaltningen av ett hyreshus.

Det ena är tvångsförvaltning, som tvingar fastighetsägaren att lämna ifrån sig förvaltningen. Det andra är ett så kallat förvaltningsåläggande, som tvingar fastighetsägaren att sköta förvaltningen på ett visst sätt.

Men idag gäller samma kriterier för båda åtgärder och hyresnämnden överväger i praktiken bara tvångsförvaltning. Det innebär att misskötseln av fastigheten måste vara allvarlig för att hyresnämnden ska ingripa. Taket ska kunna rasa in, balkongerna släppa från väggen eller elen hotas av avstängning.

– Vi anser att man bör göra det lättare att gå in med ett förvaltningsåläggande vid en lägre grad av missförhållanden. Då hoppas vi att man ska börja använda sig av båda de här ingripandena, säger Lars Dirke.

Det ska räcka med en ”befogad anledning att anta” att förvaltningen missköts för att hyresnämnden ska kunna gå in med ett förvaltningsåläggande, förklarar han.

Vad detta innebär är oklart, men det ska vara systematisk misskötsel med att exempelvis byta trasiga lampor i trapphusen. Det kan även gälla att fastighetsägaren regelmässigt uppträder olämpligt mot hyresgästerna.

Den andra föreslagna skärpningen är en ökad vaksamhet under de två första åren efter fastigheten bytt ägare. Under den här övergångsperioden ska det bli lättare för hyresnämnden att få till ett beslut om både tvångsförvaltning och förvaltningsåläggande.

– Där föreslår vi något som i praktiken innebär en sänkning av beviskraven. Det måste finnas något påtagligt att peka på förstås. Men det ska inte krävas full bevisning att missförhållanden föreligger, säger Lars Dirke.

Idag är det sökanden, ofta en hyresgäst, som måste bevisa att förvaltningen inte uppfyller de krav på förvaltningen som ställs i bostadsförvaltningslagen.

De nya reglerna kan införas från första juli 2009 om allt går på räls. Men Barbro Engman, förbundsordförande på Hyresgästföreningen, är kritisk till avskaffandet av förvärvslagen.

– Det finns oseriösa aktörer som måste hindras från att köpa en hyresfastighet. Det handlar ju om människors hem, säger hon.

Hon menar att ett bättre prövningsförfarande skulle kunna fungera preventivt. Det skulle kunna hålla oseriösa aktörer borta från försäljningen av hyresfastigheter.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.