Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag11.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Skatteverket tveksamt till branschens förslag

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV FREDRIK KARLSSON

Bra förslag - men tveksamt om det är tillräckligt.

Det anser Lars Osihn, Skatteverket, om förslagen till åtgärder mot svartjobb. Han har mött arbetsgruppens sekreterare, Alf Karlsson, och satt sig in deras förslag till åtgärder. Lars Osihn har lett Skatteverkets projekt som kartlade svartjobben i byggbranschen. De såg inga möjligheter att kontrollera bort det utan föreslog för regeringen att införa byggentreprenadavdraget.

-Vi ser det som positivt att branschen nu tar tag i de här frågorna. Jag upplever att engagemanget ökat under det senaste året, säger Lars Osihn.

Byggentreprenadavdragets motståndare har samlats för att protestera - och fundera över något bättre.

-Det har nog fått byggindustrin att agera snabbare än vad de skulle gjort annars. Då har det fört något positivt med sig.
Baktanken med entreprenadavdraget var att inga andra åtgärder skulle fungera lika kraftfullt. Lars Osihn är tveksam till om arbetsgruppens förslag är tillräckliga.

-Det är svårt att komma åt svart arbetskraft och jag tror inte detta räcker. Det finns nog ingen metod som helt får bort det men det måste ner till ett minimum.
Han är positiv till förslaget om en lagändring så att Skatteverket ska kunna göra oanmälda besök på byggarbetsplatser.

-Det ger oss förstås bättre möjligheter än i dag när vi måste anmäla en vecka innan att vi kommer. Men samtidigt ska man veta att det ändå kan bli problem med identifieringen ute på byggena. Så är det i Norge. Där har myndigheterna dessa möjligheter men de har ändå mycket problem med svartjobb.

Lars Osihn tycker att det viktigaste är att huvudentreprenören tar större ansvar för att se till att deras underentreprenörer inte använder svart arbetskraft. Det kan till exempel ske genom att man begär in fullständiga listor med namn på vilka arbetstagare som utfört vilka uppgifter. En del av gruppens förslag ligger i linje med detta och handlar på olika sätt om identifieringen ute på byggena för att få bort anonymiteten.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.