Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

SKL vill skrota flyttskatten

Publicerad: 5 maj 2014, 08:48

Ökad samverkan mellan staten, kommunerna och byggare, bort med flyttskatten och bankernas strikta regler för utlåning och låt länsstyrelsen bara få yttra sig över en detaljplan vid ett tillfälle – tidigt under processen. Det föreslår SKL:s programberedning för ökad bostadsbyggande.


SKL:s programberedning för ökad bostadsbyggande, med företrädare för samtliga riksdagspartier utom SD, publicerar i dag (måndag) sin slutrapport samt en gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet.

Beredningen landar i tre huvudförslag.

1. Gör en ordentlig översyn av bostadsbyggandets finansiella förutsättningar. ”Den flyttskatt vi har i dag gör att många avstår från att flytta. Det begränsar efterfrågan på nybyggda bostäder och de som står utanför bostadsmarknaden har svårt att komma in”, skriver beredningen. SKL vill också se en utvärdering över ”de strikta reglerna för bankernas utlåning till både privatpersoner och byggföretag”.

2. Låt bara länsstyrelsen yttra sig över en detaljplan vid ett tillfälle – tidigt under processen. ”Inte sällan kommer det helt nya krav sent under planens framtagande, trots att länsstyrelsen redan yttrat sig flera gånger tidigare”, skriver SKL.

3. Tillsätt en utredning med uppdrag att analysera kostnadsökningarna i byggbranschen och att föreslå hur de kan bromsas.

Beredningen välkomnar också att regeringen uppmärksammat vikten av att infrastrukturutbyggnad samordnas med bostadsbyggandet. ”I regioner med bostadsbrist behöver regeringen ta initiativ till samarbeten där parterna avtalar om vad var och en ska göra. Genom avtalen kan till exempel kommunerna åta sig att samverka regionalt, staten att leverera nödvändig infrastruktur och byggföretagen att snabbt förverkliga detaljplaner”, skriver beredningen i debattartikeln.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.