Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Småföretagare kan frias från moms

Publicerad: 24 mars 2016, 11:09

Exempel på de som förväntas vinna på förslaget är bland annat småskaliga producenter av förnyelsebar el från egna solceller, till exempel villaägare som vill sälja vidare en liten överproduktion.

Foto: Svensk solenergi/solar nordic

I dag skickar Finansdepartementet ut förslaget om att mycket små företag ska momsbefrias på remiss. Villaägare som producerar solel en av vinnarna.


Ämnen i artikeln:

moms

Regeringen föreslår att omsättningsgräns för mervärdesskatt ska ligga på 30 000 kronor per år. Nu skickas förslaget på remiss. Avsikten är att ändringen ska träda i kraft 1 januari 2017.

Som det är nu måste så gott som alla som bedriver ekonomisk verksamhet momsregistrera sig, oavsett hur liten verksamhet det handlar om. Det innebär en administrativ börda för små aktörer. För att minska administrationen för dessa små näringsidkare kommer regeringen att föreslå att företag med mycket liten omsättning (30 000 kr per år) ska momsbefrias, skriver Finansdepartementet i ett pressmeddelande.

Exempel på de som förväntas vinna på detta är bland annat småskaliga producenter av förnyelsebar el från egna solceller, till exempel villaägare som vill sälja vidare en liten överproduktion.

Det kommer även att leda till att den som vill starta ett eget företag, men där man är osäker på hur stor inkomsterna blir, kommer att gynnas enligt Finansdepartementet. I praktiken kommer företagaren i framtiden att slippa momsregistrera sig, fakturera moms, och redovisa och betala in moms på sin försäljning.

Regeringen uppskattar att 280 000 företag och föreningar berörs av förslaget som dessutom bedöms minska skatteintäkterna med 280 miljoner kronor per år.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

moms

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.