Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Småföretagare kritiska till regeringens paket

Publicerad: 17 mars 2020, 13:49

Regeringens krispaket är inte tillräckligt anser byggbransch och småföretag.


Regeringen kom igår med ett krispaket som bland annat innehåller att arbetsgivares lönekostnad med omedelbar verkan minskar med upptill 50 procent och att staten går in med sjukförsäkringskostnader upp till två månaders tid. Delar av innehållet kritiseras nu både Byggföretagen och Småföretagarnas Riksförbund.

– När man läser det finstilta så framkommer en annan bild av denna verklighet. Korttidspermittering, som regeringens presentation angav, har ersatts av korttidsarbete. Den obyråkratiska och skyndsamma processen har ersatts med ansökningar och sedvanlig handläggning och prövning. De möjliga 300 miljarderna i kostnad för staten, har ersatts av en beräknad inkomst på över 1 miljard på skillnader i statens ränta mot den ränta och de avgifter uppskovet med skattebetalningar beräknas innebära, säger Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson på Småföretagarnas Riksförbund i ett pressmeddelande.

Långa handläggningstider kommer att bli ett problem inom flera områden, spår han:

– Ersätt ansökningsförfarandena för både uppskov med skatteinbetalningar och korttidspermitteringar med ett enkelt anmälningsförfarande. Ansöknings- och kontrollfunktionen får göras senare. Man kan jämföra med att man kontrollerar att andningen fungerar för den medvetslöse innan man kollar nationalitet eller id-handlingar, säger Erik Sjölander.

Även Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen, är kritisk mot en del av regeringspaketet:

– Att staten går in med sjukförsäkringskostnaderna är starkt efterfrågat. Men med tanke på den tuffa likvida situationen som många företag nu upplever hade det varit bättre att man sluppit att först betala in pengarna för att sen i efterhand begära ersättning.

När det gäller förslaget om uppskov på vissa skatter och möjlighet att använda pengar från skattekontot är det bra och välkommet, anser hon.

– Men att regeringen tänker sig en ränta på sex procent är däremot fullständigt orimligt, kommenterar Catharina Elmsäter-Svärd.

Byggföretagen ställer sig bakom åtgärderna från Svenskt Näringsliv:

1. Skapa ett permitteringssystem inom ramen för korttidsarbete
2. Uppskjuten momsinbetalning
3. Tillfälligt borttagande av arbetsgivarnas sjuklöneansvar
4. Behov av branschspecifika stödåtgärder

Regeringens krisåtgärder för företagen:

Samlade ekonomiska åtgärder i Sverige hittills:

■ Staten kommer att kompensera kommuner och regioner för extraordinära åtgärder och merkostnader inom hälso- och sjukvården och omsorgen kopplade till coronaviruset.
■ För att minska smittspridningen i samhället slopas karensavdraget mellan 11 mars och 31 maj genom att staten betalar ut sjukpenning för första dagen i sjukfallet.
■ Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Läkemedelsverket får ytterligare resurser.
■ Resurserna ökas för den s.k. smittbärarpenningen då antalet individer som har rätt till denna ersättning antas komma att öka.
■ Staten tar tillfälligt över sjuklöneansvaret i två månader.
■ Likviditetsförstärkning ges via skattekontot för moms, arbetsgivaravgifter och anställdas preliminärskatt från 1 januari.
■ Korttidspermittering införs från och med den 16 mars.
■ Utöver regeringens åtgärder har Riksbanken meddelat att de lånar ut upp till 500 miljarder kronor till företagen via bankerna för att säkerställa kreditförsörjningen. Finansinspektionen har meddelat att de sänker den kontracykliska kapitalbufferten till noll för att värna en väl fungerande kreditförsörjning.

Källa: Regeringen

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.