Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Småföretagen kritiska till regeringen

Publicerad: 26 mars 2020, 12:24

Erik Sjölander, Småföretagarnas riksförbund, är kritisk mot regeringens räddningsåtgärder och jämför dem med en respirator som är ur funktion. "Luften sugs ut men det kommer inte in någon ny", säger han.


En nyhet från regeringen igår var periodiseringsfonder som innebär att en del av beskattningen av inkomsten kan skjutas upp till ett senare år. Det kan också användas för att kvitta vinster som har gjorts under ett tidigare år med förluster som görs under ett senare år. Genom denna avsättning anses likviditeten kunna förbättras. Men Erik Sjölander, Småföretagarnas riksförbunds näringspolitiske talesperson, är besviken.

– Enskilda företagare har för det första inte ens den miljon kronor som krävs för att komma ifråga gällande periodiceringsfonderna, säger han.

Läget är enligt honom tufft för ett antal små byggare som tillhör förbundets medlemmar just nu.

– Flera byggprojekt fryses just nu. Är du då underentreprenör i femte led är du den som får gå hem först, det har flera medlemmar vittnat om.

För att hjälpa främst små och medelstora företag med finansiering införs även en lånegaranti, aviserade regeringen igår. Det innebär att staten garanterar 70 procent av nya lån som bankerna ger till företag som fått ekonomiska svårigheter till följd av det nya coronaviruset. Garantin ställs ut till bankerna som i sin tur ger ut garanterade lån till företagen.

– Banken kommer inte att lämna någon pant med de villkoren så det förslaget kommer inte att ge någon effekt, säger Erik Sjölander till Byggindustrin.

Erik Sjölander menar att staten inte skickar in tillräckligt med pengar i systemet.

– Deras utspända bröst kommer tyvärr inte att rädda särskilt många.

Han föreslår att Sverige gör som bland annat Danmark, Norge och Tyskland har gjort.

– Där tar staten en större del av kostnaderna vid exempelvis korttidspermitteringar. Svenska företag förväntas låna pengar vilket gör att småföretagare riskerar att dra på sig en personlig skuld

Nu är det viktigt att se till att småföretag överlever, påpekar Erik Sjölander, för att de ska kunna kicka igång verksamheten när det vänder.

– Något som skulle vara väldigt bra vore till exempel om den svenska regeringen tog bort arbetsgivaravgifterna i sin helhet i låt oss säga fyra månader, samt retroaktivt för januari och februari i år. Då skjuts pengar in i systemet och det är det som behövs just nu, säger han.

Läs mer om regeringens förslag på småföretag:

Om förslaget statlig lånegaranti till små och medelstora företag:

https://www.regeringen.se/artiklar/2020/03/om-forslaget-statlig-lanegaranti-till-sma-och-medelstora-foretag/

Om förslaget skattelättnader till småföretagare genom utökad avsättning till periodiseringsfond

https://www.regeringen.se/artiklar/2020/03/om-forslaget-skattelattnader-till-smaforetagare-genom-utokad-avsattning-till-periodiseringsfond/

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.