Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

SN gör tummen upp för blocköverskridande i energifrågan

Publicerad: 10 juli 2008, 06:38

"Veckans socialdemokratiska utspel innebär ett stort steg framåt i energifrågan". Så kommenterar Svenskt Näringsliv de besked som kommit – bland annat i Almedalen – från socialdemokraternas energipolitiska talesman Tomas Eneroth.


- Vi utgår ifrån att initiativet från (s) – med bland annat en inbjudan till blocköverskridande överläggningar – nu gör att seriösa diskussioner kommer igång under hösten, säger Svenskt Näringslivs vice VD, Annika Lundius.

Hon var en av undertecknarna till en uppmärksammad debattartikel häromdagen då bland annat Svenskt Näringsliv och LO underströk att det inte får finnas låsningar som utesluter satsningar på kärnkraft.

En annan av undertecknarna, Svenskt Näringslivs klimat- och energiexpert Birgitta Resvik säger:

- Inriktningen måste beslutas inom en snar framtid. De nuvarande reaktorerna faller för åldersstrecket från 2020 och under några år framåt. En ersättning av denna kraft tar så många år i anspråk att besluten måste komma mycket snart.

Båda framhåller att viktiga delar av industri och näringsliv i övrigt måste få sådana besked att de vågar fortsätta med stora investeringar i Sverige. Ytterligare långbänkar i energifrågan kan leda till nedläggningar eller att elintensiv industri lämnar Sverige.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News