Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Snart klart för ägarlägenheter

Publicerad: 1 december 2008, 12:43

Regeringen föreslår att ägarlägenheter blir möjligt i nyproduktion från och med den 1 maj 2009.


Regeringens syfte med att införa ägarlägenheter som en ny boendeform är bland annat att öka mångfalden och valfriheten i boendet och till att stärka den enskildes inflytande över sitt boende.

Avsikten är också att ägarlägenheter ska bidra till ökad bostadsproduktion och till ett större utbud av lägenheter att hyra.

– Det innebär att bostadsmarknaden tillförs ytterligare en boendeform och att valfriheten för dem som vill äga sitt boende ökar, säger justitieminister Beatrice Ask och kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell i ett pressmeddelande.

Deras förhoppning är att ägarlägenheter också ska bidra till att antalet nyproducerade bostäder ökar.

Enligt förslaget ska den som köper en ägarlägenhetsfastighet söka lagfart precis som för andra fastigheter, till exempel radhus. Ägaren ska sedan själv förfoga över fastigheten och kan till exempel hyra ut, inteckna och belåna sin fastighet.

Gemensam egendom, till exempel yttertak, fasader och trapphus, ska normalt ingå i en samfällighet, som förvaltas av en särskild förening, där ägarna av fastigheterna är medlemmar.

I ett första steg föreslås att ägarlägenhetsfastigheter ska kunna bildas i samband med nyproduktion.

Hyreslagens regler om förstahandsuthyrning av småhus ska gälla när en lägenhetsägare hyr ut sin lägenhet.

Regeringen har även förslag om hur ägarlägenheter ska taxeras och beskattas. Dessa innebär i huvudsak samma regler som för småhus.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.