Få hela storyn
Starta din prenumeration
Politik
Publicerad: 11 november 2014, 13:51
Städerna står i centrum för bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan. Här finns enligt honom de viktigaste verktygen för att hantera klimatutmaningen.
– Städerna är ekonomins nav och katalysatorer för kreativitet och innovation, säger bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan.
Visioner för hur landsbygden och de mindre orterna i Sverige ska utvecklas saknades helt när Mehmet Kaplan höll sitt första anförande för samhällsbyggnadsbranschen. Han talade på Sweden Green Building Councils konferens i Stockholm i måndags.
– Det är en utmaning att möta urbaniseringens konsekvenser men också en möjlighet för att hantera klimatutmaningen och ställa om samhället i en hållbar riktning. Inom bostads- och stadsutvecklingspolitiken finns några av de viktigaste verktygen för denna omställning, sade han.
Han uppehöll sig även vid vikten av att stärka den sociala dimensionen i hållbarhetsbegreppet.
230 miljoner kronor kommer att gå till kulturverksamhet och konstnärlig gestaltning av boendemiljön i samband med upprustning av miljonprogramsområdena.
– Det ska ske tillsammans med de boende så att det inte blir det uppifrånperspektiv som människor i förorten är trötta på. Upprustningen av miljonprogrammen ger möjlighet att ta helhetsgrepp, skapa mötesplatser och ta tag i frågor om hur staden och orten hänger ihop. Vi kommer se till att hyresgästerna får inflytande i renoveringsprocessen, sade Mehmet Kaplan.
När tidningen Byggindustrin fick chansen att ställa en rad egna frågor förklarade Mehmet Kaplan vad han tycker är viktigast att ta tag i först:
– Regeringen vidtar omdelbara åtgärder för energieffektivisering och upprustning av miljonprogrammen. Fastighetsägare som i samband med renovering och upprustning också satsar på åtgärder som leder till lägre energianvändning ska få statligt stöd. I nästa steg vill regeringen gå vidare med åtgärder för att fler små energieffektiva hyreslägenheter och studentbostäder ska byggas.