Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Statlig klimatsatsning kan gynna byggsektorn

Publicerad: 1 december 2014, 14:55

För att Sverige ska vara ledande i omställningen till ett samhälle med mycket låga utsläpp av växthusgaser krävs investeringar och insatser i samhällets alla sektorer enligt klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP).

Foto: Martina Huber, Regeringskansliet

Regeringen vill införa ett nytt stödprogram för kommuner och landsting. Stödet riktas mot satsningar som minskar utsläppen av växthusgaser. Totalt avsätter regeringen två miljarder kronor till stödprogrammet under mandatperioden.


Förslaget finns med i budgetproposition för 2015. Regeringens ambition är att fatta beslut om det nya stödprogrammet i januari och bygga upp en organisation som är redo att ta emot ansökningar redan till sommaren. Länsstyrelserna och Naturvårdsverket ska enligt regeringen få en viktig roll i fördelningen av stödet.

Stödprogrammet ska fokusera på utsläpp från transportsektorn, energiindustrin, jordbruket samt process- och förbränningsindustrin. Men även åtgärder som identifierats i samband med energikartläggningar och energideklarationer pekas ut som möjliga mottagare av bidragen.

– Sverige ska vara ledande i omställningen till ett samhälle med mycket låga utsläpp av växthusgaser. Det kommer att kräva investeringar och insatser i samhällets alla sektorer, kommuner och regioner, kommenterar klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) förslaget.

För programmets första år, 2015, avsätter regeringen 200 miljoner kronor. Åren 2016-2018 ska regeringen dela ut 600 miljoner kronor per år.

Kommuner och landsting kan söka stöd själva eller tillsammans med andra, till exempel företag i byggbranschen. Programmet kommer inte att bevilja stöd till åtgärder som är lönsamma utan stöd eller till åtgärder som får andra former av statligt stöd.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.