Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Statskontoret till kommunerna: Bli mer aktiva i er markpolitik

Publicerad: 27 september 2012, 11:53

En aktiv markpolitik kan bidra till ett ökat bostadsbyggande i kommunerna och en förbättrad konkurrens. Det konstaterar Statskontoret i en färsk rapport som nyligen överlämnades till Regeringen.


Sedan november 2011 har Statskontoret undersökt hur kommunernas markanvisningsprocess vid bostadsbyggande påverkar konkurrensen och utbudet på marknaden för bostadsbyggande. Totalt har 16 kommuner undersökts och en fördjupad granskning har gjorts i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Linköping och Västerås.

– Vår granskning visar att en aktiv markpolitik kan bidra till ett ökat bostadsbyggande i kommunerna och en förbättrad konkurrens. Därför föreslår vi en skärpning i bostadsförsörjningslagen när det gäller kommunernas ansvar, säger Yvonne Gustafsson, generaldirektör på Statskontoret.

Sedan Statskontorets förra granskning 2006, har kommunernas marktilldelningsprocess blivit bättre, men samtidigt konstateras flera brister. Det största problemet är brist på transparens. Information om hur marktilldelningen går till skiljer sig stort mellan kommunerna och den information som finns är ofta allmänt hållen, inkomplett eller otydlig, enligt undersökningen.

Bristen på öppenhet gör det svårt för byggherrar att anpassa sina idéer och projekt efter kommunens efterfrågan. Otydliga motiv och otillräckligt utvecklade riktlinjer är ett annat problem som riskerar att hindra företagens etableringsvilja, skriver Statskontoret i sin rapport.

Stadskontoret konstaterar att det är extra viktigt med en öppen process om marken fördelas via ett kommunalt bolag. Risken är annars att konkurrensen begränsas.

För att det ska finnas drivkrafter för innovation och utveckling av bostadsbyggandet är det också viktigt att politikerna inte detaljstyr för mycket och att det finns en bred politisk enighet om bostadsbyggandet.

Rapporten betonar också att kommunerna inte får lägga mer krav på byggherrar än vad lagen anger. Ändå åläggs byggherrar ofta att bekosta allmänna planläggningar som vatten, avlopp och parker, något som begränsar byggprojektens lönsamhet.

Björn Wellhagen, bostadspolitisk talesperson, på Sveriges byggindustrier, tycker det står många klokheter i Statskontorets rapport.

– Det man blir glad av att läsa är att allt för långtgående eller särskilda krav på byggandet ökar kostnader och minskar lönsamheten. Det är självklarheter som man inte får glömma bort. Förslaget att kommunerna måste göra konsekvensanalyser av särskilda krav som ställs på bostadsprojekt är väldigt bra.

En annan viktig sak som Björn Wellhagen vill lyfta fram som betydelsefull för byggarna är rapportens betoning på att entreprenörerna själva måste ges utrymme att utforma projekt och att politikerna ska undvika detaljstyrning.

Så här vill Statskontoret förbättra markpolitiken

• Eftersträva politisk enighet om markpolicyn i kommunen.

• Ge ramar och översikt för byggprojekt och undvik detaljstyrning.

• Konsekvensanalysera särskilda krav som ställs på bostadsprojekt.

• Tydliggör kommunens markpolitik för marknaden.

• Släpp in byggherren tidigt i processen.

• Inför intressentregister för markanvisningar.

• Dokumentera, följ upp och utvärdera markanvisningar för framtida lärande.

• Förtydliga principer för markprissättning och finansiering av mark.

• Styr kommunala bolag mot öppenhet och transparens.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.