Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Stockholm vill bli världens smartaste stad

Publicerad: 7 april 2017, 08:11

Stockholm

Foto: White arkitekter

Kommunfullmäktige i Stockholm har fattat beslut om en strategi för att bli en smart och uppkopplad stad. Målet är att Stockholm ska bli ekonomiskt, ekologiskt, demokratiskt och socialt hållbart genom innovativa digitala tjänster, öppenhet och uppkoppling.


– Stockholm har unika förutsättningar att bli världens smartaste stad. Vi har en stark startupscen och vi ligger långt fram inom digitalisering och teknikutveckling, säger Stockholms stads finansborgarråd Karin Wanngård (s) i ett pressmedelande.

Stockholms stad ska genomföra omfattande satsningar på digital förnyelse under de närmaste åren. I samband med kommunfullmäktiges beslut om strategi för en smart och uppkopplad stad avsätts 115 miljoner kronor för digital förnyelse.

Totalt satsas 545 miljoner kronor direkt på projekt som syftar till att förbättra stadens verksamheter med hjälp av digitalisering under 2017–2018. Mycket av satsningarna ska gå till skola, omsorg och socialtjänst.

Den nyantagna strategins huvudinriktning är att fullt ut dra nytta av de möjligheter som följer med utvecklingen inom områden som Internet of Things och Big data-analys.

– Det finns en stor potential i att vidareutveckla stadens arbete med Internet of Things och bättre ta till vara och bearbeta den stora mängd data som staden samlar in. Det kan exempelvis handla om system för att analysera trafikflöden i realtid för att minska trafikstockningar eller om digitala tjänster som höjer livskvaliteten och ökar självständigheten för äldre, säger Karin Wanngård.

Målet med strategi för en smart och uppkopplad stad är att via innovativa digitala tjänster göra livet enklare för stockholmarna och skapa det bästa klimatet för företagande.

Många innovativa snabbväxande teknikföretag som Skype, Kung, Mysol, Mojang (Minecraft) och Spotify har sitt ursprung i stockholmsregionen. Detta gör Stockholm till den perfekta platsen för företag och investerare att hitta den teknik och de människor de behöver för att utveckla nya produkter och tjänster.

Exempel på några pågående digitaliseringsprojekt som gör staden smartare:

■ Smarta, solenergidrivna papperskorgar som automatiskt packar soporna och meddelar när de måste tömmas.
■ Smarta trafiklösningar, tex prioriteras busstrafik i trafikljusen framför annan
 trafik. Bussar som ligger en minut eller mer efter tidtabellen får företräde.
■ LED-belysning med rörelsesensorer för gång- och cykelbanor, självkontrollerad LED-gatubelysning med förställda belysningsscheman och fjärrkontrollerad LED-gatubelysning.
■ Föräldrarnas och elevernas frånvarorapportering knyts ihop med skolkökens dagliga produktionsbeslut, för att undvika överproduktion av mat
■ Ögonscanning för att identifiera läs- och skrivsvårigheter hos elever i skolan.
■ Digitala tjänster som höjer livskvaliteten och ökar självständigheten för äldre, exempelvis genomförs en pilot där äldre bär trygghetsarmband med inbyggd AI. Testen syftar till att öka den äldres förmåga att leva ett självständigt liv i hemmet.
■ Självskattningsverktyg för ökad digital mognad för lärare

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.