Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Stockholms stad går vidare med Bromma flygplats – ”trots uttalanden från nya regeringen”

Publicerad: 18 oktober 2022, 09:51

Stockholms stads nya rödgröna styre. Stadsbyggnads- och idrottsborgarråd Jan Valeskog (S) presenterades vid en pressträff under måndagen på Stockholms stadshus.

Foto: TT

Jan Valeskog (S) återtar rollen som stadsbyggnadsborgarråd i Stockholms stad och sätter från dag ett ned foten mot den nya regeringen i Bromma-frågan.

Ämnen i artikeln:

Bromma FlygplatsPolitikStockholm

– Vi kommer att påbörja ett omfattande programarbete för Bromma flygplats, trots uttalanden från den nya regeringen, säger han.

Skälet är att flygplatsen bara används till drygt 50 procent mot vad den användes till före pandemin.

– Både staten och staden subventionerar det dåligt utnyttjade markområdet med flera hundra miljoner kronor per år. Det är ohållbart vilket jag vet att även många moderater inser. Denna insikt kommer de mer okunniga partierna i regeringsunderlaget också få inom en snar framtid, säger Jan Valeskog (S).

Senast i fredags presenterade den nya M, KD och L-regeringen Tidöavtalet, där beskedet om projektet var tydligt:

”Bromma flygplats ska bevaras. Något beslut om att lägga ned Bromma flygplats kommer inte fattas under mandatperioden”.

Det rödgröna styret i Stockholms stad har däremot svängt i frågan om att göra två stadsdelar, Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta, i Järva till en, vilket man under sin oppositionstid var kritiska till.

Varför har ni ändrat er nu?

– Vi har ett tydligt fokus på att stärka Järva i sin helhet. Det handlar om insatser för ökad trygghet, att fler elever ska klara skolan och att bekämpa segregationen genom att stärka sambanden mellan stadsdelarna. Bland annat med nya bostäder. Det kräver en långsiktig plan och det görs bäst och mest effektivt genom en samlad stadsdelsförvaltning.

Läs även: Han får ta helhetsgrepp om byggbranschen: Blir både bostad- och infrastrukturminister 

Målet som stort för staden är att fortsätta igångsätta projekt och markanvisningar trots det allvarliga konjunkturläget.

– Det kan handla om att prioritera planerade bostadsprojekt som vi vet är attraktiva på marknaden. De största utmaningarna kommer att handla om att ordna boenden till rimliga kostnader.

Här förutsätter Jan Valeskog (S) att den nya regeringen ska bidra med stöd för prisvärda bostäder även i Stockholm. Samtliga kommuner i regionen behöver också ta sitt bostadsförsörjningsansvar.

– I dag obstruerar flera kommuner bostadsbyggande och jag ser därför fram emot ett samarbete med den nya regionledningen så att vi kan få alla kommuner att börja jobba åt samma håll, med fler nya bostadsprojekt i hela storstadsregionen.

– Vi måste nu verkligen försöka lösa boendesituationen för de tiotusentals människor som inget annat vill än att ta de lediga arbeten som finns i vår region.

Stockholms stads nya rödgröna styre presenterades vid en pressträff under måndagen. 

Hur ska investeringar av samhällsfastigheter, eftersatt underhåll och en våg av rejäla kostnadshöjningar finansieras?

– Staden skall lägga energi och resurser på att bygga nya hyres- och bostadsrätter i stället för att ägna sig åt ombildningar av kommunala hyresfastigheter, som oftast har de lägsta hyresnivåerna på marknaden. Det ger inga nya bostäder.

Ambitionen är snarare att öka antalet bostadsprojekt för att åstadkomma en ökad markförsäljning som ger staden mer kapital för investeringar. Även hyresrätter på tomträtt ger viktiga intäkter trots att tomträttsavgälderna är kraftigt subventionerade av staden.

Skjutningarna i Stockholm har nått nya rekordnivåer, vilka akuta åtgärder utlovar staden för att öka tryggheten i våra bostadsområden?

– Akuta åtgärder mot skjutningar är polisens ansvar. De som begår brott ska lagföras och då är det viktigt att polisen får de resurser som krävs, vilket är regeringens ansvar.

Kommunens ansvar är å andra sidan det brottsförebyggande arbetet och där behöver staden enligt honom möta upp polisens insatser för att bryta nyrekryteringen, genom exempelvis uppsökande fältassistenter i alla stadsdelar som tidigt fångar upp unga i riskzonen.

– Vi ska också fortsätta arbetet med att rusta otrygga utemiljöer med bättre belysning, kameror och skapa levande miljöer där stockholmarna vill vistas, säger Jan Valeskog (S). 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev